Dalai lama wist van misbruik
De Dalai Lama was op zondag 16 september in Nederland. Foto: EPA-EFE
Tijdens een bezoek aan Nederland heeft de dalai lama gezegd dat hij al sinds de jaren negentig op de hoogte is van misbruik en intimidatie door boeddhistische leraren, meldt de NOS.

Vier slachtoffers, drie Nederlanders en een Belg, waren een petitie gestart om de Nobelprijswinnaar te kunnen spreken, onder de hashtag #metooguru. De dalai lama stemde in. Achteraf verklaarde de geestelijke leider dat de aantijgingen ‘niets nieuw’ waren. ‘Ik wist deze dingen al.’

Hij zou de slachtoffers wel gezegd hebben dat hun gesprek voor hem een aanleiding was om er iets mee te doen en dat hij het probleem in november tijdens een bijeenkomst van ­boeddhistische leraren in India zal bespreken, ­aldus de NOS. 

Een recenter geval van seksueel wangedrag door geestelijken heeft in China tot het aftreden van de bekende boeddhistische monnik Shi Xuecheng geleid. Hij stond aan het hoofd van de Boeddhistische Vereniging van China. Zijn ontslag in de zomer werd gezien als een teken dat MeToo ook in China van de grond kwam, zij het erg voorzichtig.