Dodental Florence loopt op tot 31
Schade veroorzaakt door storm Florence Foto: REUTERS
De tropische storm Florence trekt een spoor van vernieling door de VS. Al minstens 31 mensen lieten het leven, zo’n 1 miljoen anderen kwamen zonder stroom te zitten. De schade loopt volgens experts op tot 17 miljard dollar.

Na de passage kampen de inwoners van de getroffen gebieden met het wassende water. Volgens Fema, het federaal agentschap voor rampenbestrijding, staan 1.500 straten volledig onder water. In de stad Wilmington, in North Carolina, zijn honderden mensen van de buitenwereld afgesneden. In North en South Carolina zitten zowat 500.000 woningen zonder stroom.

Vele scholen blijven dicht, maandag werden nog 350 vluchten in de regio geschrapt. Florence zorgde ook voor hevige regenval in de staten Mississippi en Tennessee. De stad Wilmington werd dit weekend volledig afgesneden, tienduizenden huizen staan onder water, rivieren treden uit hun oevers. De dodentol is opgelopen tot 31 slachtoffers.

‘Dit systeem laat recordhoeveelheden regen op ons los’, zei Roy Cooper, de gouverneur van North Carolina, tijdens een persconferentie. Er wordt nog meer voorspeld. Het waterniveau in rivieren zal voorlopig blijven stijgen, aldus Cooper. De National Weather Service waarschuwde al dat de staat in twee tot drie dagen tijd voor acht maanden aan regen te verwerken zou krijgen. ‘De storm is nooit eerder zo gevaarlijk geweest.’

Grootscheepse evacuatie

Meer dan 900 mensen werden geëvacueerd, 15.000 anderen verblijven in tijdelijke opvangkampen elders in de staat. De gouverneur raadt iedereen in de gevarenzone aan om zijn huis te verlaten.

Ook in South Carolina neemt men intussen voorzorgen. Henry McMaster, de gouverneur van South Carolina, weet dat er geen ontkomen aan is. ‘De vraag zal zijn hoe hoog het water zal komen, de waarheid is dat we het niet weten.’

Wie geëvacueerd is, wordt met aandrang gevraagd om voorlopig niet terug te keren naar huis. Te gevaarlijk, en bovendien is de schade niet te overzien. In de getroffen regio is het één grote modderpoel. Zo’n 668.000 mensen zitten nog zonder stroom, op het hoogtepunt ging het om een miljoen Amerikanen.

Noodtoestand

Florence heeft al records gebroken qua regenval in wind, de regio houdt zijn hart vast. President Donald Trump heeft zaterdagmiddag de noodtoestand afgekondigd in North Carolina. Daardoor komt noodgeld beschikbaar voor getroffen delen van de staat.

Trump plant deze week een bezoek aan de getroffen staten. Hij maakte alvast zijn medeleven over via Twitter en belooft voor federale financiële steun te zorgen.