Luchtkwaliteit een derde beter op autoloze zondag in Brussel
Ook de Koning en de Koningin maakten op deze autoloze zondag traditiegetrouw een fietstochtje door het centrum van Brussel. Foto: BELGA

De lucht boven Brussel was vandaag 30 procent ‘zuiverder’ dan normaal. Dat blijkt uit gegevens van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) waar de Brusselse Mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A) mee uitpakt op de achttiende autoloze zondag in het hoofdstedelijke gewest.

De gegevens die verzameld werden aan Kunst-Wet liegen er niet om. Op een normale dag passeren daar 400.000 wagens, vandaag - op autoloze zondag - waren het er tijdens het telmoment 17.300, ofwel twintig keer minder.

Pascal Smet (SP.A), de Brusselse minister van Mobiliteit, verspreidt een grafiek die in één oogopslag duidelijk maakt wat een autoloze zondag met de luchtkwaliteit doet. De CO-uitstoot is gevoelig minder dan op een gewone zondag, en zéker in vergelijking met een weekdag. ‘De luchtkwaliteit ging er met een derde op vooruit, vergeleken met een normale zondag, volgens Ircel.’ Ircel is de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu.

Tweede autovrije dag.

Behalve betere lucht heeft de autoloze zondag tal van andere voordelen, aldus nog de SP.A-minister. Zo konden Brusselaars en bezoekers kennis maken met alle vormen van Shared Mobility (gedeelde mobiliteit), was er Kidz on Wheels langs het Kanaal en een toffe brunch op de Waterloolaan. Dankzij het mooie weer was de editie opnieuw een groot succes.

Smet hoopt dat het Brussels parlement snel tot een consensus komt om in 2019 een tweede autovrije dag te organiseren. ‘De Brusselaars vragen het steeds weer na een dag als vandaag, laat er ons nu ook werk van maken. De Week van de Mobiliteit is nog maar net begonnen, de komende dagen ligt de focus op schoolstraten.’ Twee scholen in Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node sluiten hun straat volledig af voor auto’s, en vormen ze voor de gelegenheid om tot groene speelruimte, waar de leerlingen kunnen spelen en ontspannen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in