Hawaïaanse prinses ‘mentaal ongeschikt’ om 215 miljoen dollar te beheren
Abigail Kawananakoa (rechts) en haar echtgenote Veronica Gail Worth, in gesprek met advocaat Michael Lilly. Foto: AP

De ‘laatste prinses van Hawaï’ is volgens een rechter in Honolulu niet langer in staat om haar persoonlijk fonds, dat 215 miljoen dollar waard is, te beheren.

Abigail Kawananakoa is 92 en wordt door veel Hawaïanen beschouwd als een prinses omdat ze afstamt van de familie die over het eiland regeerde tot de val van het koninkrijk in 1893. Dankzij een erfenis van haar overgrootvader is ze steenrijk, maar sinds ze vorig jaar een beroerte kreeg, wordt strijd gevoerd om haar fortuin.

Jim Wright, die lang advocaat was van Kawananakoa, oordeelde vlak na haar beroerte dat ze niet langer in staat was om haar fonds te beheren, en werd dan maar zelf beheerder. Kawananakoa was daar niet mee gediend: ze liet zichzelf gezond verklaren, ze ontsloeg Wright, huurde een andere advocaat in, en ze trouwde met Veronica Gail Worth, met wie ze al decennialang een relatie had.

Exit Wright, enter Worth?

Een rechter in Honolulu moest deze week oordelen over de eis van Kawananakoa om Wright af te zetten als fondsbeheerder. In de plaats wou Kawananakoa een nieuw team aanstellen, met onder meer haar echtgenote. Het eerste verzoek werd in een vingerknip ingewilligd, maar vervolgens kwam First Hawaiian Bank kwam aan het hoofd van het fonds, en niet Worth.

Volgens Kawananakoa’s advocaat vond de rechter de ‘laatste prinses van Hawaï’ wel degelijk in staat om te oordelen dat haar fondsbeheerder vervangen moest worden. Maar beslissen wie het dan wel zou mogen doen, was volgens de rechter een pak ingewikkelder, en daar was Kawananakoa ‘mentaal ongeschikt’ voor.

Mishandeld?

Volgens gerechtelijke documenten die de Britse krant The Guardian kon inkijken, had ex-advocaat Wright aangedragen dat Kawananakoa’s vrouw haar welgestelde echtgenote mishandelde, en onder meer onder druk zette om volmachten te krijgen op de rekeningen van Kawananakoa. Worth heeft die beschuldigingen steeds ontkend, verwijzend naar ‘botsingen met meubilair’ om bepaalde verwondingen bij Kawananakoa te verklaren.

De advocaat van de ‘prinses’ laat aan The Guardian nog weten dat beroep overwogen wordt, maar dat er in de eerste plaats tevredenheid is omdat Wright niet langer fondsbeheerder is. Voorts hoopt hij dat de mediastorm rond zijn cliënt nu kan gaan liggen.