Tsjechische premier wil geen vluchtelingen opvangen ‘om humanitaire redenen’
Foto: EPA-EFE

De Tsjechische premier Andrej Babis wil om humanitaire redenen geen vluchtelingen opvangen. Dat heeft hij in een interview met de krant Pravo gezegd. Zo wil hij bijvoorbeeld ook weeskinderen uit Syrië de toegang tot het land ontzeggen.

‘Waarom zouden we ze binnenhalen? We hebben hier weeskinderen in ons land, die we moeten voorbereiden op het leven’, zei Babis. Hij wijst erop dat Tsjechië solidariteit toont door financiële en medische hulp rechtstreeks naar Syrië en andere crisisgebieden te sturen.

De Tsjechische positie is duidelijk. ‘We gaan geen enkele vluchteling toelaten’, aldus de premier.

Babis roept ook de landen van de Europese Unie op om ‘een duidelijk signaal’ te geven tegen illegale migratie, door schepen met migranten terug te sturen.

De premier reageert tot slot op het feit dat de EU de alarmbelprocedure tegen Hongarije en Polen wil opstarten. ‘Ik hou niet van het idee dat de Europese Commissie handelt tegen Polen of Hongarije. Wie weet krijgt Tsjechië op een dag te maken met een gelijkaardige bedreiging door nepnieuws’, zegt hij.

In een interview met het Duitse Bild had Babis eerder al gezegd dat hij fundamenteel van mening verschilt met bondskanselier Angela Merkel over de aanpak van de Noord-Afrikaanse vluchtelingenstroom. ‘Europa kan in deze kwestie niet anders handelen dan de VS, Canada en Australië’, zei de Tsjechische premier in Bild. ‘We moeten onze beschaving en onze cultuur verdedigen.’