Opnieuw everzwijnen onderzocht op varkenspest
Foto: rr

Monsters van drie nieuwe everzwijnen die mogelijk de Afrikaanse varkenspest dragen, worden momenteel onderzocht. Dat laat minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) zaterdagmiddag weten.

Als er bevestiging komt dat ze drager zijn van het virus komt het aantal geïnfecteerde everzwijnen op vijf. De resultaten worden pas begin van volgende week verwacht.

De Afrikaanse varkenspest werd donderdag ontdekt bij twee everzwijnen in Etalle, een plaatsje in de provincie Luxemburg. Het Federaal Voedselagentschap en het Waals Gewest bakenden meteen een beschermingszone af en namen stalen bij 67 varkensboeren in die zone.

De ziekte is zeer besmettelijk en dodelijk voor varkens en everzwijnen, maar vormt geen gevaar voor de mens. Dat beklemtoonde minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) donderdag al.

Minister Ducarme maakte zaterdag bekend ook dat volgende week een interministeriële conferentie zal worden gehouden ’om de uitwisseling van informatie te verbeteren en de samenwerking tussen verschillende entiteiten te versterken’.

Er is volgende maandag om 11.30 uur een vergadering gepland met de bevoegde Europese Commissaris.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig