Eerste maantoerist wordt Japanse Yusaku Maezawa
Elon Musk en Yusaku Maezawa Foto: AP

SpaceX heeft een contract met een eerste klant voor een vlucht naar de maan en terug. De Japanse miljardair Yusaku Maezawa zal nog acht artiesten en mensen uit de culturele wereld meenemen op zijn reis.

Yusaku Maezawa (42) is een Japanse zakenman, vooral bekend in de mode- en kunstwereld. Maezawa was aanwezig in Los Angeles, in het hoofdkwartier van SpaceX, toen werd bekendgemaakt wie de eerste maantoerist wordt. 'Hij is de moedigste mens, hij wil het liefst en hij is de grootste avonturier', vindt Musk. Voor de Japanner is naar de ruimte gaan een levenslange droom die uitkomt. Als alles goed gaat, vindt de reis plaats in 2023.

 

Maar Maezawa gaat niet alleen. Hij neemt acht kunstenaars mee, die niets moeten betalen. Het is nog niet duidelijk wie de Japanner in gedachten heeft, noch wat de kostprijs is van de onderneming.

Big Falcon Rocket

De maantoeristen zullen een vlucht maken met de Big Falcon Rocket (BFR) van SpaceX. Hoofd en stichter van het bedrijf Elon Musk heeft deze combinatie van draagraket en capsule vorig jaar voorgesteld, en gezegd dat de BFR onder andere kan dienen voor het koloniseren van Mars.

‘In de geschiedenis zijn slechts 24 mensen naar de Maan gevlogen. Niemand heeft ze bezocht sinds de laatste Apollo-missie in 1972’, zegt SpaceX. Dat er nu iemand naar de Maan vliegt met de BFR ‘is een belangrijke stap naar het mogelijk maken van toegang tot de ruimte voor Jan en alleman die ervan dromen in de ruimte te reizen’.

SpaceX kondigde in februari 2017 al plannen aan om twee privépassagiers rond de natuurlijke satelliet van de Aarde te laten vliegen, met een vertrek dit jaar. Wie dit zouden zijn, was niet meegedeeld. 

De BFR is niet de enige bijzondere verwezenlijking van Elon Musk. Dit zijn de zeven voornaamste mijlpalen in zijn carrière.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig