Geen nieuws in Nieuwpoort
Foto: rr
De kuststad is een van de weinige waar CD&V nog groeit. Wie na de verkiezingen het bestuur zal leiden, is dus al een uitgemaakte zaak. Met of zonder coalitiepartner.

Wat staat er op het spel?

Sinds 1995 zijn de christendemocraten heer en meester in Nieuwpoort. Bovendien slaagde de partij er sindsdien in bij elke gemeenteraadsverkiezing haar zetelaantal te doen toenemen. In 2012 was ze daardoor goed voor opnieuw een absolute meerderheid, met maar liefst 61,6 procent van de stemmen en 15 van de 21 zetels. Burgemeester Geert Vanden Broucke, de schepenen en OCMW-voorzitter zijn er allen CD&V’ers.

Als lijsttrekker is Vanden Broucke de onbetwiste kandidaat zichzelf op te volgen. Hij wordt toch uitgedaagd door de N-VA (drie zetels), Open VLD, Vlaams Belang en Pro Nieuwpoort, de open stadslijst waarmee SP.A (drie zetels) naar de kiezer trekt.

Hoe heeft de vorige coalitie het er vanaf gebracht?

Geert Vanden Broucke (CD&V) werd in 2016 burgemeester nadat hij Roland Crabbe opvolgde. Die overleed na een slepende ziekte. Samen met zijn schepencollege maakte hij zich onder meer sterk voor stadshernieuwing en nieuwe verkavelingen. De stad zet in op de modernisering, onder meer door de administratie onder te brengen in een nieuw stadhuis. In oktober 2014 opende het gloednieuwe bezoekerscentrum Westfront. De bouw van een nieuw sportcentrum duurt echter langer dan verwacht.

Waarom zouden kiezers een nieuwe meerderheid in het zadel helpen?

Gelet op de steeds grotere verkiezingsoverwinningen die de CD&V de afgelopen decennia in Nieuwpoort boekte, lijken de kansen van de oppositie gering. Pro Nieuwpoort en Open VLD zetten onder meer in op de vergrijzing van de stad, en de volgens hen gebrekkige maatregelen die het stadsbestuur daartegen nam. N-VA vindt dan weer dat het stadsbestuur meer kan doen om lokale ondernemers te steunen en het toerisme te promoten.  

Waarom moet ook de rest van Vlaanderen uitkijken naar de uitslag in Nieuwpoort?

Slaagt CD&V erin in Nieuwpoort voor de zesde (!) maal op rij een verkiezingsoverwinning te boeken?

In de Strijd om de Stad fileert de redactie van De Standaard in woord en beeld waar het bij de verkiezingen echt om draait in alle Vlaamse steden en Brussel.