Ninove: helpt N-VA Vlaams Belang aan eerste burgemeester?
Foto: Google
‘Chicago aan de Dender’, zo werd Ninove vorig jaar omschreven na een vechtpartij aan het station. Zou het? Of worden de problemen er telkens weer uitvergroot door Guy D’haeseleer, het stemmenkanon van Vlaams Belang? En wordt hij de eerste extreemrechtse burgemeester van het land, of rekent hij zichzelf rijk?

Wat staat er op het spel?

Vóór Guyken of tégen Den Dikken. Dat is de inzet van deze verkiezingen. De fans van Vlaams Parlementslid Guy D’haeseleer (Vlaams Belang) noemen hem Guyken, zijn tegenstanders Den Dikken. In 2012 was hij als lijsttrekker de stemmenkampioen met 4.981 stemmen. Bijna één op de vijf stemmen ging naar hem. De nummer twee, huidig burgemeester Tania De Jonge (Open VLD), haalde er 2.847. Omdat niemand met hem in zee wilde, kon D’haeseleer met zijn overwinning echter niks aanvangen.

Net als de vorige keer komt D’haeseleer op onder de naam Forza Ninove, maar hij voert wel een zachte campagne met de slogan ‘Een hart voor Ninove’. Hij verruimde zijn lijst met twintig nieuwe kandidaten, onder wie Raf Waltniel (de zoon van de voormalige liberale minister én Ninoofse burgemeester Louis) en Rudy Corijn (ex-Open VLD, ex-Lijst De Decker, ex-N-VA).

Zijn tegenkandidaten verwijt hij op postjes te jagen, terwijl hij zichzelf presenteert als kandidaat-burgemeester – nochtans ook een postje. In zijn verkiezingspropaganda rekent hij het voor: om burgemeester te worden volstaat het dat hij 1.620 stemmen afsnoept van de huidige coalitie (Open VLD, S.PA-Groen en CD&V). Hij gaat er dan wel van uit dat N-VA evenveel stemmen haalt als de vorige keer én met hem een coalitie vormt. En dat zien we nog niet meteen gebeuren. In werkelijkheid moet hij zijn stemmenaantal dus haast verdubbelen om burgemeester te worden.

Hoe heeft de vorige coalitie het er vanaf gebracht?

Toen SP.A-Groen een coalitie aanging met Open VLD en CD&V waren de ambities groot. Open VLD mocht dan wel de burgemeester leveren, de linkse tandem zou een frisse wind door de stad laten waaien. Het draaide anders uit. De vernieuwers kwamen te onbeslagen op het ijs en waren geen partij voor de oude krokodillen van Open VLD. Tijdens de eerste drie jaren, onder het burgemeesterschap van Michel Casteur, gebeurde er weinig. De man kreeg wel nationale aandacht toen hij op de nieuwjaarsreceptie trots aankondigde dat er die dag geen alcoholcontroles zouden zijn. Het vat het niveau van zijn visie goed samen. Halfweg nam zijn partijgenote Tania De Jonge de scepter van hem over. Zij is omnipresent, graag gezien en een echte burgermoeder, maar kan evenmin betrapt worden op al te veel visie.

Wat haar coalitie realiseerde? Er hangen veiligheidscamera’s, het sociaal beleid is uitgebouwd, de stad organiseert meer culturele evenementen, er zijn speeltuintjes bijgekomen, Meerbeke is de aankomstplaats van de Omloop Het Nieuwsblad geworden (tegen een veel hogere prijs dan wat indertijd werd betaald voor de aankomst van Ronde van Vlaanderen), er zijn parkeerplaatsen gecreëerd waar je een halfuur gratis kunt parkeren, en net voor de verkiezingen zijn er nog fietssuggestiestroken aangebracht om ook Groen eens iets te gunnen.

Het jeugdhuis in Ninove-centrum kwam er niet, van stadsvernieuwing is er weinig te merken en het stadscentrum werd evenmin verkeersvrij of verkeersluw gemaakt. Het verzet van de middenstand is te groot en Open VLD durft die niet tegen de haren in te strijken. Ondertussen kwijnt die middenstand wel weg. Winkels sluiten, blijven leegstaan of worden woningen.

Waarom zouden kiezers een nieuwe meerderheid in het zadel helpen?

Open VLD is al sinds mensenheugenis aan de macht en plaatste ook nu weer Michel Casteur (72) op plaats twee. Wie vernieuwing wil, moet dus Forza Ninove aan een absolute meerderheid helpen, óf ervoor zorgen dat Open VLD niet langer de grootste is in de coalitie. Daartoe verenigden SP.A, Groen en CD&V zich tot Samen. De N-VA staat momenteel aan de kant en ging de voorbije jaren ten onder aan onderling geruzie. Er vertrokken leden naar Forza en de nieuwe partij Uw Alternatief. Met de parlementsverkiezingen van 2014 werden ze wel de grootste partij in Ninove, nipt voor Vlaams Belang. De lokale afdeling moet dus hopen dat ze kan meesurfen op het succes van N-VA-nationaal. Ze trekt naar de kiezer in het dialect: ‘Ninof ver au’. Kandidaat nummer 8, Schild & Vrienden-sympathisant Niklas Arents, blijft op de lijst staan.

Waarom moet ook de rest van Vlaanderen uitkijken naar de uitslag in Ninove?

Met de parlementsverkiezingen van 2014 was Guy D’haeseleer zowat de laatste Vlaamse Belanger die niet kopje-onder ging. Doet hij dit jaar nog straffer en wordt hij de eerste Vlaams Belang-burgemeester? En doet hij dat dan met hulp van de N-VA, zodat het cordon sanitaire wordt doorbroken? Wie op 14 oktober in Ninove zijn bolletje rood kleurt, weet dat het resultaat zwart kan zijn.

In de Strijd om de Stad fileert de redactie van De Standaard in woord en beeld waar het bij de verkiezingen echt om draait in alle Vlaamse steden en Brussel.