De oude getrouwe partijen in Oudenburg?
Foto: rr
Neen, groot is Oudenburg – vlakbij Oostende – niet. Samen met haar deelgemeenten telt de stad nog geen 10.000 inwoners. Logisch dat Oudenburg wat zenuwachtig wordt als het over fusies gaat. De kans dat het stadje de komende jaren niét zal samengaan met een buurgemeente als Jabbeke, Ichtegem of Gistel is klein.

Wat staat er op het spel?

Oudenburg is al decennia in handen van CD&V. Tot 2012 had CD&V zelfs steevast de absolute meerderheid in de stad. Toch nam burgemeester Ignace Dereeper er graag de SP.A bij. Al vijf legislaturen op rij zelfs. Kwestie van zijn meerderheid stabiel genoeg te maken.

Bij de vorige verkiezingen behaalde CD&V nog altijd 42 procent. Maar de absolute meerderheid was de partij kwijt. Opnieuw ging de partij in zee met SP.A.

Politiek Oudenburg is ervan overtuigd dat de twee graag zouden voortbesturen. Er is echter een ‘maar’. Ignace Dereeper, die al sinds 1989 burgemeester is, stopte in mei van dit jaar als burgemeester. Hij gaf de sjerp door aan zijn partijgenoot Peter Velle. Vraag is of Velle de vele voorkeurstemmen (1.850) van burgervader Dereeper kan meenemen. Velle zelf haalde er zes jaar geleden 1.054.

Hoe heeft de vorige coalitie het er vanaf gebracht?

Oudenburg komt niet vaak in het nieuws. Het leven gaat er zijn vredige gangetje. Alleen als er op de snelwegparkings langs de E40 te veel transmigranten worden gevonden, houden de camera’s halt in Oudenburg.

Het enige andere dossier dat de gemoederen in de West-Vlaamse gemeente verhit, is dat van de oude abdijhoeve. Daar wil het gemeentebestuur het administratief centrum onderbrengen. Maar dat gaat geld kosten en, zo zegt de oppositie, dat is weggegooid geld. Als Oudenburg binnenkort moet fusioneren, dan is de nieuwe locatie wellicht niet meer nodig.

Waarom zouden kiezers een nieuwe meerderheid in het zadel helpen?

De belangrijkste reden: omdat de huidige coalitie nu al lang genoeg in het zadel zit. Met name Open VLD is die ‘stilstand’ meer dan moe en zegt weer wat leven in de brouwerij te willen brengen. Open VLD heeft er vijf jaar stevig oppositie gevoerd. De liberale lijst is nu verjongd en ook Romina Vanhooren, adjunct-kabinetschef bij Bart Tommelein, moet haar gewicht in de schaal gooien.

Waarom moet ook de rest van Vlaanderen uitkijken naar de uitslag in Oudenburg?

Altijd spannend om te weten of een coalitie die al dertig jaar de stad bestuurt, er nog een paar jaar kan bijdoen.

In de Strijd om de Stad fileert de redactie van De Standaard in woord en beeld waar het bij de verkiezingen echt om draait in alle Vlaamse steden en Brussel.