Verliest CD&V nog meer stemmen in Peer?
Foto: rr
Peer werd de voorbije legislatuur geconfronteerd met het afscheid van een legendarische burgemeester en het onverwachte overlijden van een gewaardeerde schepen. Wordt het politieke landschap na de verkiezingen van 14 oktober verder hertekend?

Wat staat er op het spel?

Peer stemt van oudsher CD&V, maar die christendemocratische hegemonie kalfde de afgelopen verkiezingen stilaan af (naar elf zetels in 2012). Steven Matheï (CD&V) was in 2012 wel nog veruit de populairste (1.748 voorkeurstemmen) en volgde na de verkiezingen Theo Kelchtermans op als burgemeester. De lijsttrekker krijgt met eerste schepen Sigrid Cornelissen (1.479 voorkeurstemmen) steun van een ander stemmenkanon op plaats twee.

Matheï hoopt ook na 14 oktober voort te doen met coalitiepartners Peer Plus (één zetel in 2012) en SP.A (twee zetels in 2012), dat als ‘SPeer’ naar de verkiezingen trekt. De Peerse socialisten kregen begin dit jaar nog een serieuze klap te verduren met het plotse overlijden van schepen Rudi Vanhees, die gold als een verbindende figuur over de partijgrenzen heen.  

CD&V lijkt het meest te moeten vrezen voor oppositiepartij Appel (vijf zetels in 2012), die stevig weerwerk bood in de oppositie. N-VA haalde in 2012 nog knap zes zetels binnen, maar zag al snel na interne strubbelingen twee raadsleden als onafhankelijke doorgaan. Een van die ‘afvalligen’, Johan Simons, komt met de nieuwe lijst Peer Vooruit op.

 

Hoe heeft de vorige coalitie het er vanaf gebracht?

De fietsstraat en de trajectcontrole kregen aanvankelijk veel kritiek, maar de eerste resultaten tonen aan dat de mobiliteitsaanpak werkt. Na een jaar reden 45 procent meer fietsers door het centrum, terwijl het gemotoriseerde verkeer daalde met 33 procent.

Het stadsbestuur luisterde naar de bezorgdheden over het Driekoningenplein en zag ervan af om dat vol te bouwen. Een deel van het plein zal nu als park ingericht worden.

 

Waarom zouden kiezers een nieuwe meerderheid in het zadel helpen?

Naast de ontevredenheid over de inrichting van het Driekoningenplein was er ook kritiek op de aanpak bij de bouw van het jongerencentrum in de oude rijkswachtkazerne. De rekening ging daar een half miljoen euro in het rood en door een nieuwe aanbesteding liep het project maanden vertraging op.

Ook op milieuvlak krijgt de huidige coalitie een slecht rapport. Speelpleintjes werden door een vergissing opgehoogd met vervuilde grond. Er werd ook asbest gevonden op een werf aan de skipiste en de oppositie ontdekte onregelmatigheden bij het ruimen van de stortplaats Hoppenest.

 

Waarom moet ook de rest van Vlaanderen uitkijken naar de uitslag in Peer?

Kan burgemeester Steven Matheï ook winnen zonder de steun van Theo Kelchtermans en zo beginnen te bouwen aan een even indrukwekkend parcours als zijn illustere voorganger, die 33 jaar burgemeester was van Peer?

In de Strijd om de Stad fileert de redactie van De Standaard in woord en beeld waar het bij de verkiezingen echt om draait in alle Vlaamse steden en Brussel.