Gistel: Nationale politiek in het klein
De abdij van Gistel tijdens een winterprik Foto: pmg
Het is rustig leven in de polders van Gistel en grote politieke thema’s zijn er nauwelijks, maar toch is de animo tussen lokale afdelingen van de vier grote nationale partijen groot.

Wat staat er op het spel?

Gistel is meer dan de afrit langs de E40 om naar Oostende te rijden doet vermoeden. Burgemeester Bart Halewyck (CD&V), op post sinds 2007, bestuurt er samen met N-VA en SP.A. Samen hebben ze 14 van de 21 zetels. Oppositiepartij Open VLD behaalde zeven zetels.

Traditioneel scoren CD&V en Open VLD goed in Gistel. Die laatste partij scoorde in de laatste vier verkiezingen het hoogst, toch verkasten ze in 2006 naar de oppositiebanken. Dat kwam als een verrassing, zeker voor de vorige burgemeester Roland Defreyne (Open VLD), die elf jaar lang de leiding had over de stad. Groen en Vlaams Belang haalden in 2012 de kiesdrempel niet.

Hoe heeft de vorige coalitie het er vanaf gebracht?

De voorzieningen bij Zomerloos werden gemoderniseerd en uitgebreid. Er kwam een jeugdpark en faciliteiten voor het kampeerterrein. Landelijke wegen, begraafplaatsen en dorpskernen, zoals in deelgemeente Snaaskerke, werden vernieuwd. De renovatiewerken aan het zwembad, goed voor een investering van 200.000 euro, slepen aan door de slechte toestand van het dak.

Er zijn niet echt grote politieke dossiers die de rustige polderstad hebben opgeschrikt. Zo rustig het is in het stadhuis, zo heftig ging het eraan toe in het huis van de burgemeester: in januari brak een brand uit in zijn woning. De burgemeester werd gered door zijn eigen brandweer, die hij nadien uitvoerig bedankte voor hun bewezen diensten.

Waarom zouden kiezers een nieuwe meerderheid in het zadel helpen?

Oppositiepartij Open VLD kaart op haar Facebookpagina enkele pijnpunten aan. Zo kan er in het containerpark alleen nog elektronisch worden betaald, en niet langer cash. Ook komen er in het dorpscentrum van Snaaskerke geen extra parkeerplaatsen, hoewel dat een uitdrukkelijke vraag was op de bewonersvergaderingen. De partij vraagt ook meer aandacht voor fietsers in de gemeente, maar die bezorgdheid wordt niet door alle Gistelnaars (die bijna allemaal een auto bezitten), gedeeld.

Het is nog koffiedik kijken of er een voorakkoord is gesloten en tussen welke Gistelse partijen. Dat was in 2006 wel het geval, namelijk tussen N-VA en Open VLD. De twee partijen hadden toen geen meerderheid, waarop N-VA het akkoord opzegde en in zee ging met CD&V en SP.A. Ex-burgemeester Roland Defreyne was er het hart van in. De oud-burgemeester is lijsttrekker voor Open VLD en klaar om de strijd aan te gaan met de huidige burgemeester.

Waarom moet ook de rest van Vlaanderen uitkijken naar de uitslag in Gistel?

Hoe liggen de kaarten in een stad waar vier politieke partijen (CD&V, N-VA, SP.A en Open VLD) het voor het zeggen hebben? Wat kan Groen als partij realiseren in een stad waar ze de vorige keer de kiesdrempel niet haalde? Slaagt oud-burgemeester Defreyne, de lijsttrekker voor Open VLD, erin de sjerp te bemachtigen? Of gaan de ‘Gistelnoars’ voor stabiliteit en kiezen ze voor huidig burgemeester Halewyck, wiens draagvlak alleen maar gegroeid is?

In de Strijd om de Stad fileert de redactie van De Standaard in woord en beeld waar het bij de verkiezingen echt om draait in alle Vlaamse steden en Brussel.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig