Poperinge: liberaal weerwerk voor almachtige christendemocraten
Foto: Kenneth C. Zirkel (Creative Commons)
CD&V bestuurt samen met, wel, SAMEN en wil dat graag zo houden. Of drummen de liberalen dit keer dan toch de coalitie in de Westhoek?

Wat staat er op het spel?

Sinds 1995 wordt Poperinge bestuurd door een meerderheid waarin de christendemocraten het hoogste woord voeren. Van 1995 tot 2005 was de burgemeester Henri d'Udekem d'Acoz, de oom van koningin Mathilde, sinds 2005 zwaait Christof Dejaegher er de scepter. CD&V (elf zetels) doet dat sinds 2006 in een coalitie met SAMEN. Die lokale lijst werd in 2012 nochtans afgestraft door de lokale kiezers: ze zakte toen terug van zeven naar drie zetels.

De ambitie van CD&V Poperinge is duidelijk: de grootste partij blijven. Die van burgemeester Dejaegher evenzeer: als lijsttrekker wil hij er opnieuw zes jaar burgemeesterschap bij doen. Hij hoopt dat Poperinge kiest voor ‘stabiliteit’, waardoor hij zijn coalitie met het progressieve SAMEN kan voortzetten.

De grootste oppositiepartij, Open VLD (zes zetels), vindt echter dat het ‘tijd is voor verandering’. De liberalen werden in 2012 nog naar de oppositiebanken verwezen, nadat het plan mislukte om een grote coalitie zonder christendemocraten te smeden. Dejaegher verklaarde in 2012 ‘geen enkel vertrouwen’ meer te hebben in de liberalen. Verder wordt het ook uitkijken of de lokale N-VA-afdeling (drie zetels) meer voet aan de grond krijgt.

Hoe heeft de vorige coalitie het er vanaf gebracht?

Poperinge kreeg de afgelopen jaren een nieuwe sporthal en een nieuw zwembad, het grootste bouwproject in Poperinge ooit. De stadsring werd 1,2 kilometer doorgetrokken en kreeg nieuwe fietspaden. Nieuwe verkavelingen waren dan weer goed voor zo’n vierhonderd nieuwe woningen. Ten slotte werd ook de industriezone uitgebreid met 23 hectare.

Waarom zouden kiezers een nieuwe meerderheid in het zadel helpen?

De enigen die er sinds de jaren 70 in slaagden de almacht van de Poperingse christendemocraten te doorbreken, waren de liberalen. Zij trekken in oktober met typisch liberale verkiezingsthema’s naar de kiezer: een slank en efficiënt stadsbestuur, lagere belastingen en meer werkgelegenheid voor jongeren.

Waarom moet ook de rest van Vlaanderen uitkijken naar de uitslag in Poperinge?

Lukt het de liberalen dit keer wel waar ze in 2012 niet in slaagden: voor het eerst in decennia CD&V buiten het stadhuis te houden?

In de Strijd om de Stad fileert de redactie van De Standaard in woord en beeld waar het bij de verkiezingen echt om draait in alle Vlaamse steden en Brussel.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in