Wordt Ronse weer rood?
Foto: rr
Werkloosheid, mobiliteit en zorg zijn drie knelpunten in Ronse. Dat moet toch gefundenes Fressen zijn voor de socialisten, die de vorige keer voor het eerst in vele jaren uit de boot vielen.

Wat staat er op het spel?

Socialisme boven in Ronse… tot de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. Ondanks een voorakkoord tussen CD&V-Groen en SP.A stapten uiteindelijk CD&V-Groen, N-VA en Liberale Unie in het coalitiebootje (in 2016 stapte Groen uit de coalitie). Voor het eerst in 83 jaar mochten de socialisten niet meebesturen.

De CD&V heeft alvast de ambitie om de grootste partij te blijven. De partij van burgemeester Luc Dupont wil dat proberen door met elf nieuwe vrouwelijke kandidaten naar de kiezer te trekken. De partij hoopt de huidige coalitie (met N-VA en Open VLD) te kunnen voortzetten. Tijdens een debat werd de uitgestoken hand van SP.A naar CD&V subtiel afgeslagen.

Waar de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 nog een opvallende verjonging betekenden, lijken die van 2018 de vergrijzing te omarmen. Zo hoopt Open VLD te zullen scoren met de oudste kandidaat: de 94-jarige Maurice, en N-VA met de 93-jarige Paul.

Het wordt uitkijken voor wie de kiezers van Vlaams Belang zullen gaan. De partij komt niet meer op, maar haalde bij de vorige verkiezingen nog ruim 14 procent van de stemmen.

 

Hoe heeft de vorige coalitie het er vanaf gebracht?

De coalitie maakt zich sterk dat ze Ronse getransformeerd en gemoderniseerd heeft. Zo kreeg de Florealwijk bijvoorbeeld een ecologische make-over, kon het bestuur met 82.000 euro subsidie de Familia-site saneren, werd de Veemarkt en het onderste deel van de Stadstuin heraangelegd en werd rusthuis De Linde gerenoveerd.

De coalitie heeft ook fors geïnvesteerd in de toeristische troeven van Ronse door De Vrijheid, het historische centrum rond de Sint-Hermeskerk, te verfraaien. De bestuursploeg pakt er ook graag mee uit dat er geen stortplaats gekomen is in Ronse, maar wel tientallen hectaren industriegronden. Tot slot zijn ook het nieuwe zwembadcomplex en samenlevingsproject Den Botaniek pluimen op de hoed van de huidige coalitie.

 

Waarom zouden kiezers een nieuwe meerderheid in het zadel helpen?

Het bestuur zonder socialisten is er niet in geslaagd om iets te doen aan de hardnekkig hoge werkloosheidscijfers. SP.A belooft daarom in te zetten op nieuwe jobs en sociale economie. Groen weet dat Ronse kampt met de hoogste jeugdwerkloosheid in Oost-Vlaanderen en wil daar dan ook in de volgende regeerperiode op inzetten. PVDA, dat voor het eerst opkomt in Ronse, hoopt met minstens één zetel mee te kunnen helpen aan een ‘links project’ tegen werkloosheid.

Tweede knelpunt waar de huidige coalitie niets aan heeft kunnen verhelpen, is de mobiliteitsknoop rond de N60. Het doortrekken van die gewestweg en de aanleg van een ringweg worden maar best eens onderzocht door experts in duurzame mobiliteit, vindt Groen. De partij is als enige geen voorstander van het huidige project met sleuf en tunnel. Ze zet daarentegen de fiets op de eerste plaats. Idem bij SP.A: die partij wil een radicale ommezwaai naar duurzame en gedeelde mobiliteit.

Een laatste heet hangijzer in Ronse is de privatisering van de gezondheidszorg. De huidige coalitie heeft daarop ingezet; SP.A, Groen en de PVDA willen ervan af.

 

Waarom moet ook de rest van Vlaanderen uitkijken naar de uitslag?

De faciliteiten voor Franstaligen in Ronse – meer bepaald de afschaffing ervan – zijn een symbooldossier voor al wie Vlaanderen ééntalig wil maken. Het wordt uitkijken in hoeverre dat meespeelt bij de verkiezingen en of de Franstaligen uiteindelijk hun faciliteiten geschrapt zien. Open VLD en CD&V zijn alleszins voorstander.

In de Strijd om de Stad fileert de redactie van De Standaard in woord en beeld waar het bij de verkiezingen echt om draait in alle Vlaamse steden en Brussel.