Scherpenheuvel-Zichem: bidden voor voortzetting of vernieuwing
Foto: Michiel Verbeek (Creative Commons)
De rooms-blauwe coalitie preekt al jaren de passie, geen wonder dat vooral de Vlaams-nationalisten zich weren als een duivel in een wijwatervat.

Wat staat er op het spel?

CD&V-burgemeester Manu Claes maakt er geen geheim van: hij gaat voor een vijfde ambtstermijn. Hij bekleedt de functie al sinds 1995, maar zegt toch te staan voor ‘verjonging en vernieuwing’. En wel door met een lijst te komen waarop 13 van de 27 kandidaten debuteren. Jongste kandidaat Lotte Degol werd in augustus pas 18.

Huidig coalitiepartner Open VLD zet dan weer grotendeels in op vertrouwde namen, maar ook deze partij ziet brood in de jeugd: Yoran Van Campfort (op plaats 25) wordt 18 een week voor de verkiezingen. De liberalen willen de verkiezingen winnen, maar of daar een burgemeesterssjerp bij moet, is onduidelijk.

 

Hoe heeft de vorige coalitie het er vanaf gebracht?

CD&V wijst erop dat onder het bewind van burgemeester Claes een nieuw cultureel centrum de deuren opende, de Maagdentoren gerenoveerd werd, de centra van de verschillende deelgemeenten vernieuwd werden en de site rond de abdij van Averbode een grondige opfrisbeurt kreeg. De partij pakt ook graag uit met de investeringen in fiets- en wandelpaden, met de uitbouw van mogelijkheden tot buitenschoolse opvang en met verkeersveilige omgevingen.

Open VLD gooit het dan weer graag over een financiële boeg. Tijdens de meest recente nieuwjaarsreceptie pakte lijsttrekker Nico Bergmans uit met een stevige belofte: ‘Vanaf 2021 is er ruimte voor een belastingverlaging, daar gaan we resoluut voor.’ Volgens Bergmans is zijn coalitie erin geslaagd om de schuld van de gemeente versneld af te bouwen.

 

Waarom zouden kiezers een nieuwe meerderheid in het zadel helpen?

Simpel: een ‘frisse wind’ na 24 jaar van hetzelfde beleid. Dat is alleszins hoe de lokale N-VA zich profileert. Lijsttrekster Allessia Claes, adviseur van Vlaams minister Ben Weyts, wil de eerste vrouwelijke burgemeester van de stad worden. Als dat lukt, belooft ze in te zetten op verkeersveiligheid en dierenwelzijn. Volgens haar heeft het huidige bestuur er financieel gezien een zootje van gemaakt.

Wat betreft fietsveiligheid kan N-VA allicht steun krijgen van SP.A, ook al verloor die partij in Scherpenheuvel-Zichem de voorbije jaren heel wat belangrijke figuren, waardoor ze nu met een onvolledige lijst van negen kandidaten opkomt. Bepaalde federale standpunten van de N-VA vindt de socialistische lijsttrekster Christini Gounakis ‘onaanvaardbaar’, liet ze in augustus in een interview optekenen, maar ‘op lokaal vlak wegen die vaak minder door en zou een bestuursakkoord wel degelijk bespreekbaar kunnen zijn’. Bovendien zijn de socialisten ook ontevreden met de huidige financiële situatie van de stad.

 

Waarom moet ook de rest van Vlaanderen uitkijken naar de uitslag in Scherpenheuvel-Zichem?

Gaat het lot van het drukst bezochte bedevaartsoord van België ons niet allemaal aan?

In de Strijd om de Stad fileert de redactie van De Standaard in woord en beeld waar het bij de verkiezingen echt om draait in alle Vlaamse steden en Brussel.