Sint-Truiden: als twee honden vechten om één been…
Foto: Raoul Heremans (Creative Commons)
Spelen CD&V en SP.A weer haasje-over in de fruitstad of gaan ze hun peren zien met Open VLD, eventueel zelfs met de N-VA?

Wat staat er op het spel?

In Sint-Truiden vechten socialisten en christendemocraten verkiezing na verkiezing om de macht. In 2012 behaalden ze bijna evenveel stemmen, met 27 procent voor CD&V, goed voor 10 van de 33 zetels, en 25 procent voor de SP.A (9 zetels).

Van 1995 tot 2012 was de socialist Ludwig Vandenhove er burgemeester, ook al was de CD&V toen de grootste partij. Zes jaar geleden nam CD&V-lijsttrekker Veerle Heeren resoluut de coalitievorming in handen. Ze kreeg de steun van Open VLD om de eerste vrouwelijke burgemeester van Sint-Truiden te worden. Het bestuur heeft in de gemeenteraad een nipte meerderheid van 17 op 33 zetels.

Veerle Heeren, die voor CD&V ook parlementslid is, gaat voor een tweede termijn als burgemeester. Maar ook Open VLD mikt op dat ambt met lijsttrekker Pascy Monette, die nu OCMW-voorzitter is. Europees Parlementslid Hilde Vautmans, die in Sint-Truiden de erg belangrijke schepen is van Landbouw en fruitteelt, staat op de tweede plaats voor de liberalen. CD&V hoopt op extra stemmen met lijstduwer Jef Cleeren. De populaire ex-burgemeester is al 84.

Ludwig Vandenhove, die provinciaal gedeputeerde is voor SP.A, blijft het boegbeeld voor de socialisten. En bij de N-VA trekt parlementslid Jelle Engelbosch de lijst. Volgens Vandenhove hebben CD&V en Open VLD een voorakkoord gesloten met de N-VA.

Hoe heeft de vorige coalitie het er vanaf gebracht?

De voorbije zes jaar zijn gekenmerkt door grote renovatiewerven in de historische binnenstad van Sint-Truiden. In totaal ging het om veertien verfraaiings- en herinrichtingsprojecten, ook op de Grote Markt. Het stadsbestuur heeft daarbij voor een nieuwe look gekozen, met een uniforme aanpak van bestrating (kasseien) en horecaterrassen. De facelift kostte 21 miljoen euro.

Waarom zouden kiezers een nieuwe meerderheid in het zadel helpen?

Volgens de meerderheid was dat nodig om de attractiviteit van het stadcentrum voor consumenten en toeristen te vergroten, maar volgens de oppositie was het pure geldverspilling. N-VA en SP.A verwijzen naar een schadevergoeding van 975.000 euro die de stad heeft moeten betalen omdat een aannemer de grote vertraging had aangeklaagd bij (voorbereidende) werken aan de nutsvoorzieningen. De stad hoopt de claim te verhalen op energievoorziener Infrax. De SP.A trekt in ieder geval naar de kiezer met de slogan ‘Na de stenen is het opnieuw tijd voor de mensen’.

In 2012 stond zakenman en voetbalclubeigenaar Roland Duchatelet nog op de kandidatenlijst van Open VLD. Duchatelet was voordien ook schepen voor de liberalen. Dit keer doet hij niet mee, maar verongelijkte supporters van de Engelse club Charlton hebben er wel mee gedreigd om een anti-Duchatelet-lijst in te dienen.

Waarom moet ook de rest van Vlaanderen uitkijken naar de uitslag in Sint-Truiden?

In Sint-Truiden is een verkiezingszege op voorhand nooit zeker, maar zeker wel altijd verrassend.

In de Strijd om de Stad fileert de redactie van De Standaard in woord en beeld waar het bij de verkiezingen echt om draait in alle Vlaamse steden en Brussel.