CD&V zint op wraak in Tielt
Foto: Michiel Verbeek (Creative Commons)
In Tielt vond na de verkiezingen van 2012 een politieke aardverschuiving plaats, en de voorbije legislatuur verliep met hoogtes en laagtes. Geven de Tielenaren de huidige coalitie de kans om te groeien, grijpen ze terug naar het verleden, of krijgen we weer een totale verrassing?

Wat staat er op het spel?

De CD&V van lijsttrekker Luc Van Nieuwenhuyse aast op revanche in Tielt. De toenmalige burgemeester en zijn partij verloren in 2012 vier zetels, maar bleven met twaalf zetels toch de grootste partij. Doordat de twee kartellijsten, N-VA-Open VLD en SP.A-Groen (samen dertien zetels), samenspanden, werden de christendemocraten echter naar de oppositiebanken verwezen.

Els De Rammelaere (N-VA) werd daardoor de eerste vrouwelijke burgemeester van Tielt. Zij wil na de verkiezingen graag verder met de huidige regenboogcoalitie en vormt opnieuw een kartel met Open VLD. Daar beslisten echter schepen Grietje Goossens, OCMW-voorzitster Pascale Baert en zes andere Open VLD'ers al in 2016 om met een nieuwe partij, Iedereen Tielt, naar de kiezer te trekken.

Groen gaat op 14 oktober zonder SP.A naar de verkiezingen. De partij is ontevreden over de aanpak tijdens de huidige legislatuur, en de kans dat de groenen opnieuw met de huidige coalitiepartners in zee gaan, lijkt dus klein. Groen haalde in 2012 geen enkele zetel, maar hoopt met een eigen lijst beter te doen.

 

Hoe heeft de vorige coalitie het er vanaf gebracht?

De burgemeester beroept er zich op dat de markt in Tielt heraangelegd werd en ook in de dorpskernen van Kanegem, Schuiferskapelle en Aarsele vonden werken plaats. De nieuwbouw van de academie kwam er ondanks beloftes echter (nog) niet, de restauratie van cultuurcentrum Gildhof liep veel vertraging op door aanslepende asbestproblemen.

Op de oude collegesite wordt een nieuw stadsdeel ontwikkeld. Dat project zorgde echter voor een breuk binnen de coalitie. Volgens SP.A was het schepencollege niet bevoegd om te beslissen, maar wel de gemeenteraad. De coalitiepartner probeerde daarom de beslissing terug te draaien met een wisselmeerderheid met oppositiepartij CD&V. Uiteindelijk schorste de gouverneur de overeenkomst met de projectontwikkelaar.

Het stadsbestuur beloofde ook de gemeentefinanciën op te kuisen, en de schuldenlast van 42 miljoen euro is ondertussen gehalveerd. Doordat er niet bijkomend geleend kon worden, werden de reserves daarbij wel bijna opgesoupeerd. De oppositie wijst er ook op dat de belastingen werden verhoogd en een aantal premies werden afgeschaft.

 

Waarom zouden kiezers een nieuwe meerderheid in het zadel helpen?

De samenwerking binnen het huidige stadsbestuur verliep niet altijd optimaal. Volgens burgemeester De Rammelaere werden de meningsverschillen bijgelegd en staat er nu een sterk team, maar de verdeeldheid in het dossier van de collegesite ligt nog vers in het geheugen.

Groen trekt alvast alleen naar de kiezer en belooft meer aandacht te zullen schenken aan verkeersveiligheid. De christendemocraten willen vooral de aanslepende dossiers, zoals dat van het Gildhof, sneller aanpakken.

 

Waarom moet ook de rest van Vlaanderen uitkijken naar de uitslag in Tielt?

De vorige verkiezingen zorgden voor een coup de théâtre in Tielt, en ook in aanloop naar de verkiezingen van 14 oktober steeg de temperatuur op het politieke toneel. De coalitievorming belooft dus opnieuw uiterst interessant om volgen te worden.

In de Strijd om de Stad fileert de redactie van De Standaard in woord en beeld waar het bij de verkiezingen echt om draait in alle Vlaamse steden en Brussel.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in