Dilsen-Stokkem: Blauwe burcht met zicht op de Maas
De Oude Zuid-Willemsvaart in Dilsen-Stokkem Foto: mmd
Met zijn 20.000 inwoners is Dilsen-Stokkem een van de kleinere steden in Vlaanderen, onder meer de woonplaats van snookerspeler Luca Brecel. Het speelveld kleurt er blauw: sinds 2001 is het een liberaal bastion. Blijft het dat na 14 oktober?

Wat staat er op het spel?

Dilsen-Stokkem was in 2012 een van de drie enige Limburgse gemeenten die blauw kleurden, dat doet het trouwens al sinds de verkiezingen van 2000. Al die tijd, al bijna achttien jaar lang, is Lydia Peeters er burgemeester. De grote vraag op 14 oktober is dan ook klaar en duidelijk: moet zij wijken of kan ze er een vierde legislatuur bij doen? De liberalen vormen vandaag een coalitie samen met de socialisten van Vooruit2012.

Lydia Peeters is populair, dat is duidelijk. In 2012 kreeg ze 2.450 voorkeurstemmen achter haar naam: evenveel als de nummers 1 en 2 van tweede grootste partij CD&V samen. Bovendien komen de oppositiepartijen gehandicapt aan de start. De christendemocraten moesten in 2015 voormalig lijsttrekker en huisarts Gerry Hurkens laten gaan. En eerder dit jaar verlieten drie leden de N-VA om een eigen project uit de grond te stampen. Het waren niet de minsten: Anita Dekkers was in 2012 nog lijsttrekker. Haar nieuwe project luistert naar de naam Voor U, telt veel jonge kandidaten, maar ook de oudste van de gemeente: 89 jaar.

Toen Het Belang Van Limburg onlangs aan Koen Sleypen, de lijsttrekker van het socialistische Vooruit, vroeg wie de beste politicus in Dilsen-Stokkem is, antwoordde die: Lydia Peeters, en dus niet iemand uit zijn eigen partij. Maar als de oppositiepartijen de handen in elkaar slaan, is dat geen garantie op een voortzetting van haar bestuur.

Hoe heeft de vorige coalitie het er vanaf gebracht?

De balans oogt overwegend positief. Tussen het stadhuis en de bibliotheek werd een enorm nieuw marktplein aangelegd, waarvoor oude huizen moesten wijken. Dat is sinds kort klaar en wordt lovend ontvangen. Er kwam tijdens deze legislatuur ook een ‘bezoekteam’ voor oudere alleenstaanden, wat in de sterk vergrijzende gemeente goed ontvangen werd.

Ook de aanleg van twee nieuwe (vakantie)parken kan de meerderheid op haar conto schrijven. In Terhills komen tweehonderd vakantiewoningen, in het cable park dat daarbij hoort komt de Vlaamse, maar ook Duitse en Nederlandse jeugd zonnebaden.

Maar het stadsbestuur liet ook wel wat steken vallen. Zo ging het oudste cultureel centrum van Vlaanderen tegen de vlakte om plaats te maken voor winkels en serviceflats. Het terrein werd verkocht aan een private projectontwikkelaar. Toen die vaststelde dat er geen vraag was naar winkels en flats, blies hij de plannen af. Het terrein, zo groot als drie zwembaden, ligt intussen al vier jaar braak. De stad heeft er niets meer over te zeggen, maar de meerderheid wordt daar wel op afgerekend – zij het vooral de socialisten.

Ook een groots project voor een tien verdiepingen hoge woontoren langs de Maas liep op een sisser af, nadat de Vlaamse overheid geen vergunning afleverde.

Waarom zouden kiezers een nieuwe meerderheid in het zadel helpen?

Omdat ze graag een flat hadden gehad tien hoog met zicht op de Maas. Daar heeft de oppositie in de gemeenteraad flink wat aandacht aan geschonken, net als aan de problemen met het complex op het terrein van het cultureel centrum.

Dat vat het ook wel wat samen: de oppositie stelde veel vragen, maar schoot zelden met zware munitie. Ze bracht geen heikele dossiers aan het licht, kon de meerderheid zelden echt in de problemen brengen. Dat ze geregeld interne aangelegenheden af te handelen had, zal daarbij niet geholpen hebben.

Waarom moet ook de rest van Vlaanderen uitkijken naar de uitslag in Dilsen-Stokkem?

Terwijl Open VLD nationaal 5 procent moest prijsgeven tussen 2003 en 2014, bleef de partij in Dilsen-Stokkem stabiel. Kan ze ook dit jaar de opmars van N-VA de baas blijven?

In de Strijd om de Stad fileert de redactie van De Standaard in woord en beeld waar het bij de verkiezingen echt om draait in alle Vlaamse steden en Brussel.