Tienen: niet zo klaar als een klontje
Foto: Edelhart Kempeneers (Creative Commons)
De vorige gemeenteraadsverkiezingen werden gewonnen én verloren door de socialisten. Partner CD&V ging algauw vreemd met een bonte coalitie. Kiest de Tienenaar voor de eerste of voor de tweede coalitie of maken splinterpartijen een kans?

Wat staat er op het spel?

Kiezers in Tienen mogen niet klagen. Er is keuze zat straks. Liefst tien partijen dingen naar de gunst van de Tienenaars. Dat is de positieve blik op de zaak. De minder positieve zegt dat de Tiense politiek veel heeft van een uit de hand gelopen burenruzie vol verongelijkte politici die hun eigen weg gaan.

De voorbije zes jaar waren niet zo klaar als een klontje, dat is zeker. Na de verkiezingen kwam snel een coalitie op de been van socialisten en christendemocraten. De SP.A had tenslotte gewonnen en had 11 van de 31 zetels binnengehaald. De N-VA (zes), CD&V (zes) en Open VLD (vijf) waren mogelijke coalitiepartners. Het werd CD&V. Marcel Logist, al twaalf jaar burgemeester, zou er nog wel een paar jaartjes bijdoen.

Maar niet voor lang. CD&V trok na iets meer dan een jaar de stekker uit het college. Geen zin meer om nog samen te werken met de – volgens de christendemocraten toch – al te eigengereide socialistische burgemeester die als een ‘Kabilla over Tienen regeerde’. Tienen werd onbestuurbaar en zou stuurloos blijven tot medio 2015. Toen hield CD&V onder leiding van Katrien Partyka een grote coalitie met Open VLD, N-VA en Groen boven de doopvont.

We besparen u de details van die woelige maanden, maar de periode heeft wonden geslagen en een aantal partijen verscheurd. Het is een verklaring voor de vele partijen waar Tienen straks uit kan kiezen. Naast de klassieke partijen is er ook Tienen Vooruit! bijvoorbeeld of Tienen Plus. De eerste partij bestaat uit een schepen van CD&V en een schepen van Open VLD aangevuld met onafhankelijken, zelfs een ex-kopman van Vlaams Belang. De tweede is dan weer een stadspartij ontstaan uit ontevreden N-VA’ers.

Beide partijen vinden het overigens niet prettig als we op hun ‘afkomst’ wijzen. Ze willen ‘burgerpartijen’ zijn, burgerinitiatieven zelfs, en mikken op de kiezers die het gehad hebben met de politici en hun politieke spelletjes.

Een en ander betekent dat het voorspellen van de uitslag straks een heikele klus is. De SP.A zal na de peripetieën van de voorbije jaren allicht opnieuw van zijn pluimen laten. En CD&V zou kunnen winnen dankzij de burgemeestersbonus. Maar allicht niet fors genoeg om een coalitie op de been te brengen waarvoor minder partijen nodig zijn dan nu.

Hoe heeft de vorige coalitie het er vanaf gebracht?

Het nieuwe stadsbestuur heeft hard gewerkt aan de uitstraling van Tienen en kan een aantal pluimen op zijn hoed steken waardoor op zijn minst de indruk is gewekt dat Tienen weer opleeft. De oppositie verwijt het stadsbestuur daarom een bestuur te zijn van ‘brood en spelen’.

Vraag is of die nieuwe adem vooral de doorslag zal geven op verkiezingsdag of dat de Tienenaars zich toch vooral het gekissebis zullen herinneren.

Een echt campagnethema is er niet. Tienen kampt met dezelfde problemen als andere kleinere Vlaamse steden. Te beginnen met de mobiliteit. Zo droomt de stad nog steeds van een grote ring rond de stad (om doorgaand verkeer weg te houden) en van een grotere parking om het centrum en vooral de handelszaken – nog zo’n heikel punt – bereikbaar te houden. 

Waarom zouden kiezers een nieuwe meerderheid in het zadel helpen?

In een erg verkruimeld politiek landschap is het moeilijk om voorspellingen te doen. Hoe sterk de nieuwe ‘burgerpartijen’ uit de hoek gaan komen, is koffiedik kijken. En dan is het maar de vraag of de partij van de nieuwe burgemeester zal beloond worden voor het opblazen van de vorige coalitie. Maar die laatste zin kunnen we ook anders verwoorden: is de Tienenaar overtuigd zijn dat de nieuwe coalitie een frisse wind door Tienen laat waaien?

De kans dat Tienen opnieuw door een coalitie van meer dan twee partijen moet bestuurd worden, is alvast erg groot.

Waarom moet ook de rest van Vlaanderen uitkijken naar de uitslag in Tienen?

Tienen was een tijdlang nationaal nieuws omdat de stad zonder bestuur zat en omdat de kleine kantjes van de gemeentepolitiek zo duidelijk aan het licht kwamen. Straks weten we of de stad zijn nieuwe adem heeft gevonden onder CD&V-burgemeester Katrien Partyka. Tienen is dan niet de grootste van de Vlaamse steden (bijna 35.000 inwoners), voor CD&V is het belangrijk dat de partij die traditioneel niet zo sterk staat in de steden deze stad in portefeuille houdt.  

In de Strijd om de Stad fileert de redactie van De Standaard in woord en beeld waar het bij de verkiezingen echt om draait in alle Vlaamse steden en Brussel.