Diksmuide: Coalitieuitbreiding bij mindere resultaten?
De IJzertoren in Diksmuide Foto: Belga
Allicht zullen er weinig verrassingen te zien zijn in Diksmuide. Het is er nog altijd dikke mik tussen de coalitiepartners, die niettemin een erg krappe meerderheid vormen en daarom waarschijnlijk een derde partij mee in bad zullen trekken.

Wat staat er op het spel?

Sinds 2007 is Lies Laridon (CD&V) burgemeester van Diksmuide. Net zoals in 2006 leidt Laridon na de verkiezingen van 2012 een coalitie met SP.A-open. Met 14 op 25 zetels had de bestuursploeg een nipte meerderheid. Dat werden er vrijwel onmiddellijk 13 toen CD&V-raadslid Mieke Vanrobaeys besloot om als onafhankelijke te zetelen, om later over te lopen naar de N-VA.

De oppositie bestaat uit N-VA en het liberale IDEE 2006. Vlaams Belang behaalde geen zetels. Van de partij Groen was in 2012 in Diksmuide nog geen sprake. Bij de komende verkiezingen komt de partij wel op in de boterstad. SP.A-open voelt de hete adem in haar nek en zet dan ook alles op alles om een status quo van vijf zetels te kunnen behouden.

Diksmuide wordt gekenmerkt door een sterke CD&V-signatuur: de partij komt er traditioneel altijd als grootste uit de bus. Verwacht wordt dat het resultaat van de coalitiepartners zal dalen en dat de N-VA zal groeien. Toch leeft het idee dat burgemeester Lies Laridon haar sjerp zal kunnen behouden. Volgens geruchten zou er intussen een voorakkoord zijn tussen drie partijen: CD&V, SP.A-open en oppositiepartij IDEE, iets wat door de drie partijen ten stelligste ontkend wordt. Ook niet onbelangrijk: één op de zeven Diksmuidelingen gaf aan nog niet het minste idee te hebben welk bolletje rood te zullen kleuren op 14 oktober.

Hoe heeft de vorige coalitie het er vanaf gebracht?

De Grote Markt en de in de volksmond ‘Weststraat’ genoemde winkelstraat werden heraangelegd. Ook werden er nieuwe fiets- en wandelpaden aangelegd, en begraafplaatsen en ontmoetingscentra vernieuwd. De Boterhalle, een gebouw uit 1928 op de markt van Diksmuide, maakt binnenkort plaats voor een evenementenhal. Ondertussen zijn ook de werken voor het nieuwe zwembad en de tweede sporthal gestart.

Tegelijkertijd werd de stadsschuld verder afgebouwd, van 26 naar 14 miljoen euro sinds 2007. De camera’s met nummerplaatherkenning – een weinig populaire maatregel bij de Diksmuideling – zijn intussen op twee plaatsen operationeel.

Waarom zouden kiezers een nieuwe meerderheid in het zadel helpen?

Mobiliteit en openbare werken zijn hot topics voor de verkiezingen in Diksmuide. Voor de heraanleg van de Grote Markt werkte de stad met een participatietraject, maar volgens de oppositie wordt de burger te weinig gehoord bij belangrijke dossiers. Een referendum over meer parkeerplaatsen op de Grote Markt, georganiseerd door oppositiepartij IDEE 2006, stootte twee keer op een ‘njet’. Eerst ontbraken 5 van de 3.000 benodigde handtekeningen, bij de tweede poging stond het logo van de stad niet op de formulieren. 

Ook de mandaten van de burgemeester haalden de nationale pers. De Tijd schat het aantal betaalde mandaten van de burgemeester bij intercommunales op tien. Laridon, tevens ook provincieraadslid, heeft daarnaast nog minstens drie andere betaalde mandaten en een rist onbetaalde. Ondanks herhaaldelijk aandringen van de oppositie weigerde de burgemeester haar vergoedingen bekend te maken, omdat ‘andere gemeenteraadsleden die vraag niet kregen’. Toch maakt burgemeester Laridon volgens politicoloog Herwig Reynaert een goede kans om zichzelf op te volgen.

Reynaert stelt ook dat het een goed idee is van SP.A-open, die de schepen van Mobiliteit Kurt Vanlerberghe levert, om af en toe in de luwte te blijven. Bij de Diksmuidelingen heerst ontevredenheid over mobiliteit. De woorden ‘file’ en ‘Westhoek’ lijken op het eerste gezicht dan wel een contradictio in terminis, toch is de mobiliteitsdruk in de stad ook op doorsnee dagen voelbaar. Bij het ontbreken van een echte ring rond Diksmuide, passeert zwaar vrachtverkeer nog steeds in het anders rustige centrum. Al decennialang leeft het onderwerp van de ring in Diksmuide. Ondertussen liggen er plannen op tafel voor een kwartring. De zuidwestelijke omleidingsweg komt er tussen de Kaaskerkestraat en de Woumenweg, en is een Vlaamse bevoegdheid.

Waarom moet ook de rest van Vlaanderen uitkijken naar de uitslag in Diksmuide?

Diksmuide is al jarenlang een CD&V-bastion. Toch rijst ook hier de vraag hoeveel kiezers N-VA kan verleiden, in een stad waar asiel en migratie amper een thema is. Ook wordt het uitkijken naar welk resultaat Groen kan neerzetten. Voorloper Agalev kwam maar één keer op in de boterstad en haalde toen de kiesdrempel niet.

In de Strijd om de Stad fileert de redactie van De Standaard in woord en beeld waar het bij de verkiezingen echt om draait in alle Vlaamse steden en Brussel.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in