Veurne: opnieuw burgemeester van andere kleur?
Foto: rr
Het van oudsher christendemocratische Veurne kreeg in 2012 voor het eerst een socialist aan het roer. Beviel dat de Veurnenaars of kiezen ze opnieuw voor een radicale koerswissel?

Wat staat er op het spel?

De voorbije zes jaar had Veurne voor het eerst een socialistische burgemeester. Veurne Plus, de plaatselijke socialistische lijst (zeven zetels) sloot na de verkiezingen van 2012 een coalitie met CD&V. Die CD&V van uittredend burgemeester Jan Verfaillie (1.286 voorkeurstemmen) was nochtans afgestraft (van veertien naar zeven zetels). Veurne Plus-lijsttrekker en voormalig volksvertegenwoordiger Peter Roose (1.884 voorkeursstemmen) mocht de sjerp omdoen, terwijl Verfaillie schepen werd.

Roose gaat voor een tweede ambtstermijn, terwijl CD&V met een nieuwe lijsttrekker naar de verkiezingen trekt. Dat zou eerst Jef Germonpré worden, de voorzitter van het schepencollege, maar die stapte in januari uit de politiek. Eerste schepen Anne Dequidt (730 voorkeursstemmen) voert nu de CD&V-ploeg aan.

Grote uitdager is de N-VA, die in 2012 een van de verkiezingswinnaars was door van nul naar zes zetels te springen en nu eindelijk mee wil besturen. Gemeenteraadslid Wouter Vanlouwe (704 voorkeursstemmen), gesel van de burgemeester in de gemeenteraad, is kandidaat-burgemeester, terwijl collega Dirk Kesteloot, met 994 voorkeursstemmen nog derde in de populariteitspoll van 2012, de lijst duwt.

 

Hoe heeft de vorige coalitie het er vanaf gebracht?

De dorpskernen van Avekapelle en Steenkerke werden vernieuwd en ook in Houtem zijn werken bezig. Ook het Sint-Walburgapark en het Vaubanpark werden aangepakt en er staat een nieuwe sportzaal in de steigers. Het voormalige klooster van de Blauwe Zusters werd verkocht, maar daarbij ging volgens de oppositie veel geld verloren.

 

Waarom zouden kiezers een nieuwe meerderheid in het zadel helpen?

Veel aanhangers van Veurne Plus namen het Roose niet in dank af dat hij na de vorige verkiezingen de status quo in stand hield door met verliezer CD&V in zee te gaan. Bovendien bleek de sfeer binnen die coalitie de voorbije jaren niet altijd even goed. Schepen Verfaillie uitte begin vorig jaar nog openlijk kritiek op het gezamenlijke beleid. Germonpré zou dan weer afscheid genomen hebben wegens de interne twisten binnen CD&V.

 

Waarom moet ook de rest van Vlaanderen uitkijken naar de uitslag in Veurne?

Blijft CD&V aan de macht in Veurne en levert het er misschien zelfs voor het eerst een vrouwelijke burgemeester? Of kan N-VA nog beter doen dan zes jaar geleden en zichzelf zo incontournabel maken bij de coalitievorming?

In de Strijd om de Stad fileert de redactie van De Standaard in woord en beeld waar het bij de verkiezingen echt om draait in alle Vlaamse steden en Brussel.