Bree: Weinig ‘love’ tussen strijdende partijen
Het stadhuis van Bree Foto: Philip Pergens
Game, set en match voor de uittredende CD&V-burgemeester of komt het tot een deuce met de lange tijd oppermachtige clan-Gabriëls?

 

Wat staat er op het spel?

 

Voor het eerst sinds mensenheugenis dingt oud-burgemeester Jaak Gabriëls niet naar de gunst van de kiezer in Bree. Gabriëls maakte nationaal naam als parlementslid en partijvoorzitter van Volksunie en als Vlaams minister van Economie voor Open VLD. Van 1977 tot 2012 was hij ook de sterke man van de stadslijst Verjonging en burgemeester in Bree.

In 2012 kwam er eigenlijk al een einde aan het tijdperk-Gabriëls. Hij haalde met Verjonging weliswaar nog 37 procent van de stemmen, maar werd door een coalitie van Bros (een samenwerking van SP.A, Groen en N-VA) en CD&V naar de oppositie verwezen. Burgemeester werd CD&V’ster Liesbeth Van der Auwera, die nochtans een ‘voorakkoord’ had gesloten met Gabriëls over het verderzetten van de coalitie. Ontgoocheld besliste Gabriels om zijn mandaat in de gemeenteraad niet op te nemen.

Dit keer had hij als lijstduwer willen meedoen, maar de voorbije maanden viel zijn naam in een lokale fraudezaak (met geld van de stadskas zouden facturen zijn betaald voor partijdrukwerk) en daarop beslist de minister van staat om met politiek te stoppen.

Het is de vraag of de CD&V de burgemeestersbonus van oud-parlementslid Van der Auwera kan verzilveren en tot de onbetwiste grootste partij kan uitgroeien. Verjonging zal echt moeten verjongen en het met nieuwe gezichten moeten doen. Er zal in ieder geval geen voortzetting van de bestaande coalitie komen, want Groen en N-VA hebben het kartel Bros verlaten en komen in eigen naam op.

 

Hoe heeft de vorige coalitie het er vanaf gebracht?

 

Met een nipte meerderheid van 13 zetels op 25 was het voor de coalitie geen rustige rit. Zeker niet toen schepen Rik Hertogs van Bros er eind vorig jaar mee dreigde om het budget voor het autonoom gemeentebedrijf niet goed te keuren, waardoor een investeringsproject in de industriezone Kanaal Noord geblokkeerd zou worden. Vlaams Belang bood vanuit de oppositie aan om het budget mee goed te keuren, maar na intern overleg en enkele budgetaanpassingen stemde Hertogs toch mee met zijn college.

 

Waarom zouden kiezers een nieuwe meerderheid in het zadel helpen?

 

Veel aandacht ging naar de verfraaiing van het stadscentrum, de herinrichting van de kleine ringweg rond Bree en de bijhorende herziening van de verkeerscirculatie in de straten van de binnenstad. Veel handelaars in het centrum waren niet opgezet met de daling van het aantal (vaste) parkeerplaatsen. Het stadsbestuur wil meer inzetten op shop & go-parkeerplaatsen.

Voorts kijkt heel Bree uit naar de geplande bouw en opening van een moderne theaterzaal ‘Aan de Malta’, deels nieuwbouw en deels in de gerenoveerde gebouwen van de oude technische school TISM.

 

Waarom moet ook de rest van Vlaanderen uitkijken naar de uitslag in Bree?

 

Omdat Bree de thuishaven is van de tennisacademie van Kim Clijsters, een van de grootste wereldsterren die de Belgische sport heeft voortgebracht.

In de Strijd om de Stad fileert de redactie van De Standaard in woord en beeld waar het bij de verkiezingen echt om draait in alle Vlaamse steden en Brussel.