Wervik: nieuw progressief blok verstoort heruitgave van 2012
Feest in Wervik bij de opening van de nieuwe brug over de Leie. Foto: Eric Vanthournout
Open VLD, Positief Project en Groen trekken in Wervik samen naar de stembus. Dat kan de coalitievorming in oktober danig in de war sturen, want Open VLD bestuurt op dit moment samen met SP.A en N-VA.

Wat staat er op het spel?

In 2012 schudde de Wervikse kiezer de kaarten zoals in 2006: acht zetels voor CD&V en acht zetels voor de SP.A. Open VLD haalde er nog drie zetels, nieuwkomer N-VA direct vijf. Dat laatste mag niet echt verwonderen gezien de relatief sterke Vlaams-nationalistische traditie in Wervik. CD&V sprong procentueel over de socialisten als grootste partij. Niettemin schoof de SP.A haar coalitiepartner aan de kant en ging ze een bestuursverbond aan met Open VLD en N-VA. CD&V-lijsttrekker Bercy Slegers beschuldigde N-VA en SP.A van het sluiten van een voorakkoord.

Dat de Wervikse partijen electoraal aan elkaar gewaagd zijn, maakt de verkiezingen in oktober ongemeen spannend. Zeker nu Open VLD, Groen en de lokale lijst Positief Project (goed voor één zetel en bijna 9 procent van de stemmen) een soort progressief kartel hebben gevormd. Fikser van dienst was overigens Bart Caron. De Stadslijst wil ‘de tegenstelling tussen links en rechts overstijgen’. Lijsttrekker is liberaal Bert Verhaeghe, in 2012 nog goed voor bijna 1.000 stemmen. Dat maakte hem tot de vierde populairste politicus van de gemeente. De Stadslijst wordt duidelijk door de liberalen gedomineerd, maar is wel in staat om door haar progressieve profilering stemmen af te snoepen van de socialisten. Ze gaf ook al aan een coalitie met CD&V niet uit te sluiten.

 

Hoe heeft de vorige coalitie het er vanaf gebracht?

De West-Vlaamse grensgemeente kwam afgelopen zomer in het nieuws met een opmerkelijke actie: het stadsbestuur had besloten om naar aanleiding van de WK-halve finale Frankrijk-België een container te plaatsen op de grensovergang. Zo wilde Wervik relletjes met Franse fans uit Werviq-Sud vermijden. De – voor de buitenwereld potsierlijke – beslissing om een container te plaatsen op de hernieuwde Leiebrug werd niet door alle bewoners in dank afgenomen. CD&V-lijsttrekker Bercy Slegers vond dat afgelopen zomer nog ‘een brug te ver’: ‘Een container is esthetisch geen zicht én getuigt toch niet van een goed nabuurschap, toch? Het is precies of we een stad in oorlog zijn.’

 

Waarom zouden kiezers een nieuwe meerderheid in het zadel helpen?

Voor een deel is de verkiezingsstrijd in Wervik een heruitgave van 2012, met dezelfde belangrijkste kopstukken. Het nieuwe progressieve kartel kan het evenwicht gemakkelijk verstoren, maar ook de oppositiekuur kunnen de christendemocraten uitspelen tegen een niet-vlekkeloos parcours van de huidige coalitie. Toch bleek uit de gemeentemonitor dat de Wervikenaar niet ontevreden is over zijn of haar gemeente. Mobiliteit blijkt er wel een zwakte, met slechte scores voor parkeerbeleid, fietsbeleid en infrastructuur.

Een ander heikel punt voor die coalitie is een beloofd nieuw gemeenschapscentrum voor Geluwe, waarvoor geen geld meer beschikbaar is: een dankbaar dossier voor de oppositie. CD&V speelt in op dat sentiment door de nadruk te leggen op de ‘niet nagekomen beloftes van de huidige meerderheid’. Ook het bredere gevoel dat Geluwe te weinig vertegenwoordiging krijgt, wordt uitgespeeld.

 

Waarom moet ook de rest van Vlaanderen uitkijken naar de uitslag in Wervik?

Als het aankomt op coalitievorming is alles er mogelijk na 14 oktober. De partijen zijn duidelijk niet te beroerd om met coalitiepartners te breken en met een andere partij in zee te gaan. Er is voorlopig geen weet van een of meerdere voorakkoorden.

In de Strijd om de Stad fileert de redactie van De Standaard in woord en beeld waar het bij de verkiezingen echt om draait in alle Vlaamse steden en Brussel.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in