Chef Duitse Staatsveiligheid gaf info aan rechts-populistische AfD
Hans-Georg Maassen. Foto: AFP

Volgende dinsdag beraadt de Duitse regering zich over het ontslag van Hans-Georg Maassen.

De chef van de Duitse Staatsveiligheid, Hans-Georg Maassen, zou aan de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland informatie hebben bezorgd, enkele weken voor ze openbaar werd gemaakt. Het ging om cijfermateriaal over het aantal moslims die een risico voor de veiligheid betekenen en over het budget van de Staatsveiligheid. Dat werd verteld in het duidingsmagazine 'Kontraste' van de Duitse zender ARD. Maassen ontkent de beschuldigingen. Tot nu toe kan hij nog altijd rekenen op de steun van de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer (CSU).

Maar de SPD, die deel uitmaakt van de regering, eist het ontslag van de chef van de Staatsveiligheid. Zij vindt dat Maassen geen enkele geloofwaardigheid meer heeft. Hij kwam voor het eerst in opspraak toen hij in een interview zijn twijfels uitte over de echtheid van beelden waarop blanke mannen achter twee allochtonen aan gaan.

Sommige sociaaldemocratische parlementsleden vinden zelfs dat hun partij de regering moet verlaten als bondskanselier Angela Merkel niet bereid is om Maassen de wacht aan te zeggen.

Het overleg over de toekomst van Maassen is gisteravond opgeschort. Dinsdag komen de coalitiepartners CDU-CSU-SPD opnieuw bijeen om over zijn lot te beslissen.