Eerste transmigranten naar Steenokkerzeel, ondanks negatief advies van vakbond
Repatriëringscentrum in Steenokkerzeel Foto: Photo News

Het nationaal administratief centrum voor transmigratie in het centrum 127 bis in Steenokkerzeel is geopend. De vakbonden hadden een negatief advies gegeven voor die opening, omdat volgens hen alles ‘verre van in orde was’.

Het centrum was maandag aangekondigd door minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), als onderdeel van een reeks maatregelen tegen transmigratie. Een eerste bus met transmigranten is er donderdag rond 16.30 uur aangekomen. De bus zette een twintigtal in West-Vlaanderen aangetroffen transmigranten af.

De federale politie zorgt in het centrum voor de administratieve afhandeling van de dossiers van de transmigranten. Ze nemen bijvoorbeeld vingerafdrukken en voeren opzoekingen uit in de databanken. De transmigranten kunnen er ook opgesloten worden in afwachting van een beslissing van de Dienst Vreemdelingenzaken.

Dankzij de centralisering worden lokale politiezones ontlast en kunnen de politiediensten gerichter informatie verzamelen over mogelijke smokkelnetwerken, zegt Olivier Van Raemdonck, de woordvoerder van Jambon.

Negatief advies

Het centrum werd geopend ondanks een negatief advies van de vakbonden, dat evenwel niet bindend is. Zij hadden tijdens een plaatsbezoek donderdagochtend vastgesteld dat een en ander ‘verre van in orde’ was, aldus Vincent Houssin (VSOA Politie) en Luc Breugelmans (ACOD Politie). Zij spreken van problemen rond brandveiligheid, onderlinge afspraken, onderbemanning, enzovoort.

Maar volgens het kabinet-Jambon is er geoordeeld dat het centrum de deuren wél kon openen, onder meer op basis van een goedkeuring door de brandweerdiensten en de gezondheidsinspectie. ‘Voor minister Jambon ligt de absolute focus op de veiligheid, ook die van de politiemensen en ook tijdens het transport’, benadrukt zijn woordvoerder. ‘Maar als er verbeterpunten zijn, zullen we die zeker doorvoeren.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig