Agfa wijst ‘vreemd’ overnamevoorstel af
Foto: Belga

Agfa heeft een hoogst ongewoon overnamebod van een klein Spaans bedrijf afgewezen. Het is al de tweede keer in nog geen twee jaar dat zich een kandidaat-overnemer aandient.

Een klein Spaans bedrijf - Kanteron Systems - heeft een overnamebod gedaan op Agfa, het Belgische beursgenoteerde beeldvormingsbedrijf. Dat heeft het bedrijf uit Mortsel donderdag bekendgemaakt. Agfa voegde er onmiddellijk aan toe dat het de toenaderingspoging afwijst. Het bedrijf met hoofdkwartier in Mortsel omschrijft de handelwijze van Kanteron als ‘vreemd’.

Zo maakte Kanteron eerst via een blog op zijn internetsite bekend dat het geïnteresseerd was in een overname van Agfa. Pas nadien kreeg Agfa een brief in de bus met een ‘niet-bindende indicatie van interesse voor de overname van alle Agfa-Gevaert aandelen’, een overnamebod dus. Volgens een woordvoerder is dat tegen de regels van het spel. Ook de beurstoezichthouder FSMA is niet ingelicht.

Het Spaanse bedrijf, actief in IT voor de gezondheidszorg, stuurde bovendien verschillende signalen uit. In de blogberichten was alleen sprake van interesse in de healthcare-IT-activiteiten van Agfa. In de brief was dan weer sprake van een overname van het volledige bedrijf. Hoeveel de Spanjaarden wilden betalen voor Agfa, is ook niet duidelijk. ‘Het ging om een complex bod, waaruit niet meteen een bedrag af te leiden was.'

Het is niet de eerste keer dat er zich een overnamekandidaat aandient. In de herfst van 2016 praatte Agfa met het Duitse CompuGroup Medical over een overname. Maar het Belgische beeldvormingsbedrijf brak na enkele weken de gesprekken af.

De beurskoers van Agfa reageerde als een steekvlam op het afgewezen overnamevoorstel. Het aandeel ging in geen tijd bijna 10 procent hoger. Maar de koers viel even snel weer terug. De handel in het aandeel was wel levendig. Vanmorgen werden al 1,37 miljoen stuks verhandeld. Het gemiddelde dagvolume ligt iets boven de 400.000.