Jongeren die ‘Congo is van ons’ zongen, moeten op bezoek naar Dossinkazerne
Themabeeld Pukkelpop Foto: BELGAONTHESPOT

Twee jongeren maakten zich afgelopen zomer op Pukkelpop schuldig aan racistische uitspraken, toen ze ‘Handjes kappen, Congo is van ons’ zongen. Nu moeten ze van het parket een bezoek brengen aan de Dossinkazerne, als alternatieve maatregel. Dat meldt VRT NWS.

Het bezoek is niet vrijblijvend, de jongeren worden begeleid door een personeelslid van de Dossinkazerne. Achteraf moeten ze een verslag maken met een persoonlijke en kritische reflectie in.

‘De twee verdachten zijn jongeren van 19 die de feiten meteen erkend hebben. Ze gaven ook blijk van schuldinzicht’, zegt Anja De Sutter van het Limburgse parket aan VRT NWS. ‘Wij vonden deze maatregel, in plaats van een sanctie, in dit geval beter. Zo kunnen ze nog iets leren.’

Racistisch lied

Twee zwarte vrouwen werden tijdens Pukkelpop het doelwit van beledigingen. Zo verwees een groepje mannen in een ‘lied’ onder meer naar het koloniale verleden van ons land, met de woorden ‘handjes kappen, de Congo is van ons’.

De vrouwen dienden een klacht in bij Unia, en Pukkelpop reageerdedat ‘voor zulke individuen geen plaats is op Pukkelpop’. Eén van de beklaagden zei in eeninterview met Het Belang van Limburg dat hij spijt heeft. ‘Ik wil me excuseren bij iedereen die zich aangevallen voelt en in het bijzonder bij de twee dames die dit terecht gemeld hebben als onaanvaardbaar. Ik hoop oprecht dat deze heisa overgaat. Ik ben geschrokken van mijn eigen gedrag’, zei de jongeman.

De Dossinkazerne in Mechelen werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt om mensen te deporteren naar concentratiekampen. Het gebouw is nu een museum en documentatiecentrum.