N-VA steunt Hongarije-rapport niet
Sander Loones. Foto: belga

Van de 21 Belgische leden van het Europees Parlement hebben enkel Gerolf Annemans (Vlaams Belang) en de vier N-VA’ers niet voor het Hongarije-rapport van de Nederlandse Judith Sargentini gestemd.

Het rapport van Sargentini stelt dat in Hongarije de Europese waarden met de voeten getreden worden en vraagt de Raad in actie te schieten. Het werd met een grote meerderheid in het parlement goedgekeurd, waarna de procedure onder artikel 7 tegen het land werd opgestart – wat uiteindelijk zou kunnen leiden tot de opschorting van het Hongaars stemrecht in de Europese ministerraden.

Van de 21 Belgische leden van het Europees Parlement hebben enkel Gerolf Annemans (Vlaams Belang) en de vier N-VA’ers het Hongarije-rapport niet gesteund.

Annemans stemde tegen omdat volgens hem enkel de lidstaten die ‘de opengrenzenpolitiek van de EU’ aanvaarden niets te vrezen hebben. ‘Anderen worden gekruisigd.’

N-VA onthield zich. Ook bij die partij wordt het migratiebeleid erbij gehaald. Sander Loones legt uit dat volgens zijn partij de nu geactiveerde alarmbelprocedure uitgehold dreigt te worden omdat Sargentini met haar rapport ‘een laks migratiebeleid poogt op te dringen’ en een ‘links sociaaleconomisch beleid’ wil doorduwen.

Hij waarschuwt ervoor om de artikel 7-procedure niet te misbruiken voor partijpolitieke doeleinden.

Loones zei wel dat de situatie in Hongarije moet worden opgevolgd. ‘De N-VA verdedigt de waarden van de Europese Unie altijd en overal, zoals in Spanje en Polen. Wie tot de Europese club wil behoren, moet namelijk de regels volgen. Als er op dat vlak negatieve signalen uit Hongarije koment, lijkt het ons logisch en terecht dat de situatie opgevolgd wordt en de nodige procedures hun beslag kunnen kennen.’ 

Opmerkelijk is het wel. CD&V, dat nochtans met de partij van Orban in de EVP zit, is dus strenger voor Orban dan N-VA. 

De verklaring van Loones kan niet iedereen bekoren. Hilde Vautmans (Open Vld) vindt het jammer dat de N-VA niet volmondig met het rapport instemde, zoals ze wel deed toen dezelfde procedure tegen Polen werd opgestart. ‘Geen mening in zo’n duidelijke situatie is een slechte mening’, aldus Vautmans.

De Hongaarse regering vindt trouwens dat de hele stemming ongeldig is omdat de vereiste tweederdemeerderheid niet zou zijn behaald. Er werden 448 stemmen voor en 197 stemmen tegen het rapport uitgebracht, terwijl 48 parlementsleden zich onthielden. Boedapest claimt dat ook de onthoudingen meegeteld moeten worden, maar dat is bij stemmingen in het Europees Parlement nooit het geval.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig