De N-VA Vilvoorde heeft haar steun uitgesproken aan Jeroen Bergers (18). De jongeman kwam in opspraak toen bleek dat hij lid was van de radicale beweging Schild & Vrienden. 'Ik kwam in een verhaal terecht dat niet het mijne was', zegt Bergers.
Jeroen Bergers (18) uit Vilvoorde staat tegen wil en dank in de belangstelling. Niet vanwege zijn politiek engagement als regiocoördinator van Groot-Vilvoorde, als voorzitter van Jong N-VA Vilvoorde of als de eerste Vlaamsgezinde jongerenvertegenwoordiger ooit verkozen in de Vlaamse jeugdraad.
Maar de spraakmakende Pano-reportage plaatste Bergers in een kwaad daglicht, want ook hij bleek lid van de extreemrechtse beweging Schild & Vrienden. De Vlaamse jeugdraad besliste gisteren om Bergers en drie andere leden om die reden uit de organisatie te weren. De N-VA Vilvoorde sprak dan weer haar steun uit voor Bergers, die zijn zevende plaats op de kieslijst behoudt.
Verder engageren
'Ik ben dankbaar voor de professionaliteit waarmee het lokaal NV-A-bestuur de situatie behandeld heeft en blij dat ze mij de mogelijkheid geeft me verder te engageren voor mijn stad', zegt Bergers.
Toch heeft de voorbije week sporen nagelaten. De jonge politicus stelde in een verhaal te zijn terechtgekomen dat niet het zijne was en postte op zijn Facebookprofiel een filmpje van 10 minuten om zijn rol bij Schild & Vrienden te verduidelijken.
'Wat de voorbije week is gebeurd, heeft mij diep geraakt. Ik ben net zoals vele anderen gedegouteerd door wat ik in de Pano-reportage heb gezien. Ik was niet op de hoogte van de zaken die getoond en waar ik niets mee te maken wil hebben. Ik ben niet racistisch, ik ben geen vrouwenhater of homofoob. Ik heb in die groep, net zoals in andere rechts georiënteerde groepen, enkel campagne gevoerd voor mijn verkiezing in de Vlaamse jeugdraad.'
Naam gezuiverd
'Ik heb mijn activiteiten bij Schild & Vrienden enkele maanden geleden al stopgezet na een reeks meningsverschillen met oprichter Dries Van Langenhove. Ik ben alvast blij dat er een gerechtelijk onderzoek komt naar Schild & Vrienden en ben ervan overtuigd dat mijn naam op die manier gezuiverd kan worden.'
Jan Anciaux, lijsttrekker bij de N-VA Vilvoorde, sprak zijn steun uit aan de jongste kandidaat op de lijst. 'Wij hebben vorige week met Jeroen rond de tafel gezeten voor een lang en eerlijk gesprek. Inmiddels heeft het bestuur besloten het vertrouwen in Jeroen te behouden. Wij kennen hem al veel langer en zien een ambitieuze jongeman die enorm geëngageerd is voor zijn stad.'
Een bericht op het Twitter-profiel van Bergers doet evenwel de wenkbrauwen fronsen. Daar deelde hij tweemaal een bericht over Tommy Robinson. Dat is een Britse journalist, medeoprichter en voormalige leider van de English Defence League, een extreemrechtse anti-islamistische organisatie.
Neonazi
Robinson kwam meermaals in opspraak voor opruiende taal en wordt door Britse deradicaliseringsexperts beschouwd als een neonazi. Twitter verwijderde onlangs het profiel van Robinson omdat hij haatberichten verspreidde. 'Ik ben niet bekend met de activiteiten van Tommy Robinson', zegt Bergers. 'Ik weet enkel dat de man werd opgesloten na zijn berichtgeving over een verkrachtingszaak (een arrestatie die in Groot-Brittannië heel wat ophef veroorzaakte, red.). Ik heb toen een bericht gedeeld waarin de arrestatie werd aangeklaagd en ook een over zijn vrijlating. Als Robinson daadwerkelijk een neonazi is, hoop ik dat het gerecht hem kan straffen. Nogmaals, ik distantieer mij van zo'n mensen.'
De N-VA Vilvoorde wenste niet te reageren op de Twitterberichten.