Opvolger Dries Van Langenhove past voor mandaat
Louis De Stoop kwam in opspraak door deze foto-collage. Foto: vrt
Louis De Stoop, de UGent-student die de in opspraak gekomen Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove zou vervangen in de raad van bestuur vanaf 1 oktober, ziet af van zijn mandaat.

In een brief aan UGent-rector Rik Van de Walle liet Louis De Stoop weten geen plaatsvervanger te zullen worden in de raad van bestuur van de universiteit. Tijdens een ophefmakende Pano-reportage over Schild & Vrienden werd een Facebook-bericht van De Stoop getoond waarin hij, net als Adolf Hitler, poseert voor de Eiffeltoren, met de boodschap ‘Poseren voor de Eiffeltoren, who did it best?’.

In eerste instantie zag de UGent geen problemen in de opvolging van Van Langenhove door De Stoop. Rector Van de Walle laat nu in een persbericht weten dat hij ‘veel reacties van binnen en buiten de universiteit’ kreeg ‘over wat er zich de voorbije dagen heeft afgespeeld’. ‘Ik wil benadrukken dat ik deze ernstig neem en de kwestie op de voet volg. Ik heb respect voor alle standpunten, uit welke hoek ze ook komen. Tegelijkertijd bevestig ik de standpunten die aan de basis liggen van de beslissingen die ik vorige week nam: vrije meningsuiting is en blijft voor ons een grondrecht dat slechts in bijzondere gevallen mag worden ingeperkt. Voor het aanzetten tot racisme, antisemitisme, seksisme, wapengebruik of geweld is evenwel geen plaats aan de UGent.’

Over de brief van De Stoop is Van de Walle kort: ‘Het antwoord op de vraag of Louis De Stoop zal zetelen in de raad van bestuur is bijgevolg helder, en negatief: hij wordt geen plaatsvervangend lid.’

De universiteit schorste vorige donderdag oprichter Dries Van Langenhove van Schild & Vrienden en startte een tuchtprocedure om hem definitief uit te sluiten. Van Langenhove studeert rechten aan de UGent en was vertegenwoordiger van de studenten in de raad van bestuur, het hoogste bestuursorgaan van de universiteit.