Tegen de verwachtingen in, geraakte de hervorming van het auteursrecht woensdag voorbij het Europees Parlement. Een aantal amendementen stelden critici van de tekst gerust.
Het zag er enkele dagen geleden niet goed uit voor de modernisering van het auteursrecht in Europa. Het Europees Parlement struikelde over twee cruciale maar controversiële passages uit de hervorming. Het omstreden artikel 13, dat internetplatformen aansprakelijk maakt voor de inhoud die hun gebruikers uploaden, kreeg een meerderheid. Tegen dit artikel was nochtans in juni een heuse storm van protest losgebarsten.
Maar de Duitser Axel Voss (EVP), wiens rapport over de hervorming in juli door het Parlement werd afgewezen, slaagde erin om met enkele amendementen een aantal van de twijfelaars overstag te laten gaan. Die amendementen moesten onder meer de Europarlementsleden, en de rest van de wereld, geruststellen, dat artikel 13 niet neerkomt op een verplichte invoering van 'censuurmachines', internetfilters die alle inhoud controleren op mogelijke inbreuk op de auteursrechten.
'Link taks'
Ook artikel 11 haalde het. Dat artikel voert een nieuwe vorm van auteursrecht in, het uitgeversrecht. Nieuwsmedia hopen dat zij, op basis van dit nieuwe recht, kunnen gaan onderhandelen met grote internetbedrijven als Google en Facebook over een vergoeding voor het gebruik van nieuwsberichten.
Van artikel 11 vreesden critici dat het zou resulteren in een 'link taks': je zou moeten betalen om te mogen linken naar een nieuwsartikel.
De hervorming van het auteursrecht is hiermee nog niet rond. Wel kan het Europees Parlement nu, op basis van het rapport van Axel Voss, rond de tafel gaan zitten met de Europese Raad en de Europese Commissie. Die keuren elk al hun eigen versie van de nieuwe Europese Richtlijn goed. In een zogenoemde 'triloog' moeten zij het nu eens worden over één tekst. De kans wordt nu wel groter dat dit werkstuk rond geraakt vóór de Europese verkiezingen van volgend jaar.