'Idea op zoek naar opvolger voor Leterme'
Oud-premier Yves Leterme volgt zichzelf niet op bij Idea. Foto: BELGA

Volgens het Zweedse magazine Om Världen is de procedure opgestart om een vervanger te zoeken voor oud-premier Yves Leterme als hoofd van Idea, de internationale organisatie die democratie promoot. Leterme ontkent dat die beslissing al genomen is.

Nadat er twee weken geleden nog volop discussie was binnen de raad van bestuur of het contract van gewezen premier Yves Leterme nog verlengd kon worden en of hij tot het einde mocht blijven, lijkt de knoop nu doorgehakt. Dat schrijft althans Om Världen, dat het dossier van in het begin opvolgt. Leterme zou kunnen blijven tot het einde van zijn mandaat, dat volgend jaar afloopt, maar een hernieuwing zou er na de heisa van de voorbije maanden niet meer inzitten. Het bestuur, dat bestaat uit 32 lidstaten, zou nu unaniem besloten hebben om op zoek te gaan naar een nieuwe secretaris-generaal om Idea te leiden wanneer Letermes mandaat volgend jaar afloopt. In een telefonische reactie ontkent Leterme dat die beslissing al genomen is. 

De hele saga sleept al enkele maanden aan. In mei raakte bekend dat Leterme de Belgische belastingen op zijn loon liet terugbetalen door Idea. Dat was niet naar de zin van de landen die Idea financieren en daarom werd een audit gevraagd bij KPMG. Daarin kwamen opmerkingen naar boven over de manier waarop Leterme Idea leidt. Er is sprake van pest­gedrag en discriminatie binnen zijn organisatie. Maar KPMG oordeelde ook dat de terugbetaling aan Leterme ‘in alle integriteit en juridisch correct werd behandeld’.

Vijf Zweedse winters

Leterme greep dat laatste aan in zijn verdediging toen hij eind augustus door Om Världen gecontacteerd werd voor een reactie. ‘Meneer, de audit die u gedeeltelijk schijnt gelezen te hebben, pleit mij volledig vrij van de valse beschuldigingen. Als journalist bent u verplicht om de waarheid te schrijven en te publiceren. Ik heb u hier over geïnformeerd.’ In een opname op de website van de krant is te horen hoe Leterme op alle verdere vragen van de journalist exact datzelfde antwoord blijft geven, vijftien keer na elkaar.

De Belgische oud-premier had intussen zelf al aangegeven dat het nooit zijn ambitie was om Idea langer dan de oorspronkelijk geplande vijf jaar te leiden. ‘Vijf Zweedse winters zijn genoeg’, zei hij daarover deze week nog op Radio 1, in de marge van een gesprek over de uitslag van de Zweedse verkiezingen. 

'Het is dus ook niet onlogisch dat een organisatie dan op gegeven moment die procedure voor de selectie van een opvolger in gang zet', voegt Leterme daar nu aan toe. 'Maar bij mijn weten is dat nog niet het geval.'