Uitsluiting student Arteveldehogeschool waarschijnlijk niet aan de orde
(themabeeld Arteveldehogeschool) Foto: Arteveldehogeschool

De Arteveldehogeschool heeft een tuchtprocedure opgestart tegen een student die herkend werd in de Pano-reportage Schild & Vrienden. Maar tot een uitsluiting zal die waarschijnlijk niet leiden, zegt woordvoerster Kristine De Smet.

Ook de Gentse Arteveldehogeschool onderneemt stappen tegen een student die lid is van Schild & Vrienden. Volgens de woordvoerster van de hogeschool, Kristine De Smet, is de student in kwestie duidelijk herkenbaar in de felbesproken Pano-reportage van vorige week. In eerste instantie gaat de directie zo snel mogelijk een stevig gesprek aan met de jongeman.

Als blijkt dat hij geen afstand doet van het extreemrechtse gedachtegoed van Schild & Vrienden ‘wordt een inbreuk gepleegd op het studiecontract’, zegt De Smet. Mogelijke straffen variëren van een blaam tot een tijdelijke of definitieve uitsluiting. Maar volgens De Smet zal het zo ver niet komen. ‘We willen geen heksenjacht’, zegt ze.

Arteveldewaarden

Nog volgens De Smet gaat Schild & Vrienden ‘manifest in tegen de waarden van Arteveldehogeschool’. ‘Hier is geen plaats voor racisme, seksisme en discriminatie. We zijn trots op onze diversiteit en internationale uitstraling en we willen dat zo houden. We vragen onze studenten om uit hun gedragingen en publieke optredens hetzelfde te laten blijken.’

De Arteveldehogeschool is niet van plan te communiceren over de uitkomst van de procedure omdat het niet om een publieke kwestie gaat. Eerder schorste de UGent Dries Van Langenhove, boegbeeld van de extreemrechtse organisatie.