De brand bij bedrijf Umicore in Hoboken ontstond rond 7.30 u,en flakkerde in de namiddag opnieuw op. Dat meldt de brandweer op Twitter. De brand is onder controle, maar er blijft vannacht een ploeg ter plaatse om de situatie te monitoren.

Omstreeks 14.30 uur was het vuur volledig gedoofd, maar de brand flakkerde rond 16 uur opnieuw op en er was nieuwe rookontwikkeling. Deze keer zou het isolatiemateriaal vuur hebben gevat. De brand is echter opnieuw onder controle.

Rampenplan afgekondigd en woonwijk ontruimd

De brandweer sprak van een grote brand, er is geen sprake van gewonden, maar de rookpluim was tot ver in de omgeving te zien. De gemeentelijke fase van het rampenplan werd afgekondigd. Preventief werd ook een woonwijk ontruimd, maar de bewoners mochten ondertussen terug naar huis keren. Tijdens de bluswerken werd duidelijk dat het geen dakbrand was zoals aanvankelijk gedacht. 'De brand is van binnenuit ontstaan in een loods van de productie-afdeling', zegt Kristof Geens, woordvoerder van de Brandweer Zone Antwerpen.

Toen de brand ontstond waren er nog mensen aan het werk. 'Het bedrijf was snel ontruimd en er zijn geen gewonden.' De betrokken afdeling is stilgelegd. De andere afdelingen van het bedrijf houden hun activiteiten aan.

Metingen

Er werden metingen gedaan om te kijken of de vrijgekomen rook schadelijk is, maar er zijn geen abnormale waarden gemeten. Ondertussen werd ook de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd om het overleg tussen alle betrokken diensten te stroomlijnen.

'De brand ontstond tussen 7 en 8 uur in een productieafdeling waar via chemische processen metalen worden geraffineerd. De brand ontstond vermoedelijk niet ten gevolge van het productieproces, maar eerder door een externe factor, mogelijk de verluchting of de airco. Een dertigtal werknemers werd geëvacueerd', zegt senior vicepresident Luc Gellens van Umicore.