N-VA zet opnieuw twee kandidaten buiten na racistische uitspraak
Yannick Dhondt: ex-secretaris Jong N-VA Zwijndrecht. Foto: rr

Opnieuw zijn twee N-VA’ers uit hun functie geschrapt na racistische en extremistische uitspraken op sociale media. Intussen nadert de deadline om kieslijsten in te dienen.

Yannick Dhondt, secretaris bij Jong N-VA Zwijndrecht, en Alain Van Nieuwenborgh, vijftiende op de N-VA-lijst in Brussel-stad, namen gisteren ontslag uit hun functie binnen de partij. Er is één duidelijke rode draad: hun racistische uitspraken op sociale media.

Bij Van Nieuwenborgh gaat het om een Facebookpost tijdens het Brusselse festival Couleur Café vorig jaar. Hij schreef toen dat hij hoopte dat de inwoners van Laken weldra verlost zouden worden van die ‘typische negergeluiden, zoals tamboerijnen en gekrijs’. De 23-jarige Dhondt postte dan weer ‘Hitler deed niets verkeerd’ op de Facebookpagina van Comac, de studentenvereniging van de PVDA, en ‘Nate Higgers’ (sic.) op de satirische Facebookpagina Vlaams Belang Mexico.

Van Nieuwenborgh werd onmiddellijk geschrapt van de lijst door N-VA-Brussel, Dhondt hield de eer aan zichzelf en nam zelf ontslag. ‘Die reactie op die pagina was om te lachen, maar ik zie mijn eigen fout nu wel in’, zei hij. Dhondt was tot voor kort ook lid van Schild & Vrienden.

Na de Pano-reportage over die rechtse jongerenbeweging, waar ook veel Jong N-VA’ers lid van bleken te zijn, kondigde N-VA-voorzitter Bart De Wever aan dat er ‘voor ranzigheid en extremisme geen plaats is in onze winkel. We gaan dit opkuisen en we gaan verder.’

Later werd die krachtige boodschap toch wat bijgestuurd door N-VA-staatssecretaris Theo Francken. Hij benadrukte in De Afspraak op vrijdag dat het niet mocht ontaarden ‘in een heksenjacht’. ‘Niet alle ­leden wisten wat er onderhuids aan de hand was. Er moet uit­geplozen worden wie wat gepost heeft en wie de memes maakte.’

Hoe dan ook passeerden de voorbije dagen al verschillende jong N-VA’ers op het hoofdkwartier in Brussel om hun uitleg te doen. Al dan niet onder lichte dwang gaf een aantal leden van Schild & Vrienden zijn plaats op de lijst al op.

‘Dokter Haat’

De tijd dringt weliswaar voor N-VA om schoon schip te maken. Ten laatste zaterdag moeten de lokale N-VA-afdelingen de definitieve kandidatenlijsten indienen. Maar intussen blijven nieuwe verhalen aan de oppervlakte komen. Erg verrassend is dat niet, aangezien het gedrag van de kandidaten op sociale media meer dan ooit tegen het licht wordt gehouden.

De posts van Van Nieuwenborgh werden ontdekt na speurwerk van een kandidaat van de extreemlinkse PTB. In het geval van Yannick Dhondt spitte viroloog en fervent twitteraar Marc Van Ranst de Facebook-posts boven. Van Ranst nam ook Nick Peeters, de Lubbeekse N-VA-kandidaat die lid was van Schild & Vrienden, onder vuur. Tot nader order staat die nog altijd op de lijst van staatssecretaris Francken in Lubbeek. Die laatste bestempelde Van Ranst gisteren op Twitter als ‘Dokter Haat’.