Australische krant blijft achter ‘racistische’ cartoon van Serena Williams staan
Foto: AFP

De Herald Sun, een Australische krant, bracht maandag een cartoon uit over de uitbarsting van Serena Williams tijdens de finale van de US Open op zaterdag. Er kwam veel kritiek op de cartoon, omdat mensen hem als racistisch en seksistisch beschouwen.

De cartoon werd getekend door Mark Knight en maandag gepubliceerd in de Herald Sun. Op de cartoon staat tennisster Serena Williams kwaad afgebeeld, met een kapot tennisraket en een fopspeen. Op de achtergrond vraagt de scheidsrechter aan winnares Naomi Osaka of ze Serena ‘niet kan laten winnen?’

 

 

Er komt internationaal veel kritiek op de cartoon. Volgens de National Association of Black Journalists is de cartoon ‘weerzinwekkend’ op verschillende vlakken. ‘De cartoon beeldt twee niet-blanke vrouwen erg inaccuraat af’, vindt de organisatie. Velen vinden dat de gelaatstrekken van Williams op een racistische manier werden getekend.

Ook de beeltenis van winnares Osaka kreeg kritiek. Ze wordt neergezet als een slanke, blanke vrouw met blond haar, terwijl ze van Aziatische afkomst is.

‘De wereld is gek geworden’

Knight zelf staat versteld van de ophef. Volgens hem gaat de cartoon niet over ras of gender, maar over het gedrag van Serena Williams. ‘De wereld is gek geworden’, vindt hij. Ook de krant blijft achter de cartoon staan. Hoofd van News Corp Australië, Michael Miller, vindt dat de wereld te politiek correct is geworden. ‘Slecht gedrag in elke sport moet aan de kaak gesteld worden’, tweet hij.