Noodtoestand in Zimbabwe na 20 choleradoden
Patiënten wachten op een behandeling in Harare. Foto: reuters

Cholera woedt al enkele weken in Zimbabwe, maar vandaag heeft de regering de noodtoestand moeten uitroepen nadat er twintig doden waren gevallen in de hoofdstad. De oorzaak van de cholera-uitbraak is het gebrek aan drinkbaar water.

De Zimbabwaanse regering heeft de noodtoestand voor cholera afgekondigd in de hoofdstad Harare, nadat twintig mensen er waren omgekomen aan de ziekte en 2.000 anderen ermee besmet waren geraakt. ‘We kondigen een noodtoestand af voor Harare. Op die manier kunnen we cholera, tyfus en andere ziektes die woeden, indammen. We willen geen nieuwe sterfgevallen’, aldus minister van Gezondheid Obadiah Moyo.

Het stadsbestuur van Harare heeft al meer dan tien jaar moeite om drinkbaar water te leveren aan sommige voorsteden, waardoor bewoners moeten vertrouwen op water uit openbare waterputten.

De nieuwste cholera-uitbraak kwam er door kapotte rioleringen in enkele voorsteden. Hierdoor kwam er verontreinigd water in de waterputten terecht, zei Moyo.

De minister van volksgezondheid heeft de verkoop van vlees en vis in de getroffen buitenwijken verboden. In enkele scholen werden de lessen zelfs opgeschort.

Ten slotte heeft de regering gevraagd aan de Verenigde Naties en enkele particuliere bedrijven om drinkbaar water te leveren.

Een epidemie van cholera in 2008 in Zimbabwe duurde meer dan een jaar en kostte meer dan 4.000 mensen het leven. Er kwam pas een einde aan nadat internationale groepen hadden geholpen en medicijnen en waterzuiveringsmiddelen hadden bezorgd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in