UGent ziet voorlopig geen probleem in opvolger Dries Van Langenhove in raad van bestuur
Foto: vrt

De Gentse universiteit ziet er voorlopig geen probleem in dat Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove binnen de raad van bestuur opgevolgd wordt door Louis D.. Die is ook lid van de extreemrechtse jongerengroepering.

De universiteit schorste donderdag oprichter Dries Van Langenhove van Schild & Vrienden en startte een tuchtprocedure om hem definitief uit te sluiten. Van Langenhove studeert rechten aan de UGent en was vertegenwoordiger van de studenten in de raad van bestuur, het hoogste bestuursorgaan van de universiteit.

‘Er stelt zich momenteel alleen een duidelijk probleem over de figuur van Dries Van Langenhove, omdat hij de oprichter en woordvoerder van Schild & Vrienden is’, zei rector Rik Van de Walle, toen hem vorige week werd gevraagd of er actie komt tegen de andere leden van de groepering. ‘We blijven bij die verklaring van de rector. De rest is nu niet aan de orde’, zegt woordvoerster Tine Dezeure.

Dinsdag raakte bekend dat Louis D. in oktober de plaats van Van Langenhove inneemt in de Raad van Bestuur en dat andere studentenvertegenwoordigers zich daartegen verzetten. De Pano-reportage toonde vorige week een Facebook-bericht waarin hij, net als Adolf Hitler poseert voor de Eiffeltoren, met de boodschap ‘Poseren voor de Eiffeltoren, who did it best?’.

Op 25 september betogen studenten aan het rectoraat tegen Schild & Vrienden, maar voor die betoging werd al opgeroepen voor de universiteit Van Langenhove schorste.