Eerste volledig elektrische bus van MIVB rijdt vanaf 1 oktober
Foto: BELGA

Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) en CEO van de MIVB Brieuc de Meeûs hebben dinsdag de eerste volledig elektrische standaardbus van de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij voorgesteld. Vanaf 1 oktober wordt de elektrische bus van BlueBus ingezet op lijn 13, dezelfde maand worden er nog vier elektrische bussen geleverd.

Vanaf 1 oktober zal de bus van 12 meter lang met plaats voor 68 passagiers dienst doen. De elektrische bus kan op papier zestien uur lang rijden vooraleer die weer aan de laadpaal gaat.

Voor de MIVB is dit het begin van een testperiode om te zien welke elektrische variant het best werkt voor de toekomst. Tegen 2030 wil de MIVB namelijk volledig elektrisch rijden. Al zijn er ook nog 235 hybride dieselbussen op komst.

‘In april komen er nog 25 grotere elektrische gelede bussen bij en er zijn al zeven elektrische stadsbussen. Voor de zomer van volgend jaar hebben we dan 37 elektrische bussen die rijden’, legt Pascal Smet uit.

Laadpalen

De prijs van een elektrische bus ligt gevoelig hoger dan een dieselbus en komt neer op zo’n 600.000 euro. Het onderhoud is wel goedkoper. De depots worden nu aangepast met laadpalen en er wordt een elektrisch netwerk uitgebouwd

‘Het is een verandering in onze uitbating, we zullen die elektrische mobiliteit analyseren en testen. De mensen die vandaag een dieselbus onderhouden, moeten in de toekomst elektrische bussen onderhouden. Onze mecaniciens moeten elektriciens worden’, aldus de Meeûs.