Schepen schrijft ministers aan, maar krijgt voorlopig weinig steun

Gemeente Herent wil leegstaande overheidswoningen sociaal verhuren

De Belgische staat bezit enkele leegstaande huizen in Herent. In tegenstelling tot andere leegstaande panden, komen deze niet terecht op de huur- of koopmarkt. Het schepencollege van Herent heeft hiervoor de betrokken ministers aangeschreven.

“Concreet gaat het om huizen in de Guido Gezellelaan en de Dalenstraat”, legt schepen van Woonbeleid Arlette Caes (SP.A) uit. “Het pand in de Guido Gezellelaan werd jarenlang aan kwetsbare mensen verhuurd via een overeenkomst tussen het OCMW en de toenmalige eigenaars. Maar vanaf 2015 kwam het als ‘erfloze nalatenschap’ in het beheer van de federale dienst Patrimonium. Net als het pand in de Dalenstraat overigens.”

Volgens de schepen maakt Herent actief werk van het opsporen en inventariseren van leegstaande woningen. Onder andere met de bedoeling die te verwerven en sociaal te verhuren. Maar daarbij kan de gemeente op weinig steun van de federale overheid rekenen, vindt Caes.

Onderhoudskosten

“Toen wij hierover contact opnamen, wilde het Federaal Aankoopcomité het pand in de Guido Gezellelaan plots op de markt brengen”, vertelt de schepen verbolgen. “De overheid roept langs de ene kant op om sociale woningen te bouwen, maar werkt dit tegelijk in de praktijk tegen. Meer nog, ze laten ons jarenlang opdraaien voor de kosten van het onderhoud van die percelen.”

De gemeente hoopt met het aanschrijven van de ministers verandering te brengen in de zaak. “Het is niet omdat de federale overheid het slechte voorbeeld geeft, dat wij dit moeten volgen”, besluit Caes.

Aangeboden door onze partners

Niet te missen