Linkse coalitie behaalt twee zetels meer dan centrumrechts in Zweden, blijkt na rekenfout
Foto: AFP

De linkse coalitie van de Zweedse premier Stefan Lofven ligt twee zetels voor op de coalitie van centrumrechtse oppositiepartijen. In een van de stemlokalen was een fout gemaakt bij de verwerking van de resultaten, waardoor de rechts-populistische Zweden Democraten nu één zetel meer krijgen dan eerder gemeld, blijkt uit de officiële resultaten.

De zetel werd eerder toegeschreven aan de centrumrechtse oppositie die zich verenigd heeft in de ‘Alliantie’. Omdat de Zweden Democraten niet tot die Alliantie behoren, ligt de linkse coalitie van Lofven nu twee zetels voor op de centrumrechtse coalitie. De fout gebeurde in een stemlokaal ten noorden van Göteborg, zegt het Zweedse persagentschap TT.

Verkiezingsbeambten haalden de resultaten van de parlementsverkiezingen dooreen met de resultaten van andere verkiezingen op dezelfde dag, zegt de lokale verkiezingscommissie. De resultaten kunnen nog tot woensdag wijzigen, wanneer de verkiezingscommissie de telling afrondt van de stemmen in het buitenland.