VS dreigt met sancties tegen rechters Internationaal Strafhof
Nationaal veiligheidsadviseur John Bolton: ‘Voor ons is het Internationaal Strafhof reeds dood.’ Foto: REUTERS

De regering-Trump heeft maandag het Internationaal Strafhof in Den Haag ervan beschuldigd ‘inefficiënt, onverantwoordelijk en gewoon gevaarlijk’ te zijn. Nationaal veiligheidsadviseur John Bolton dreigt met sancties tegen rechters en procureurs die de VS, Israël en andere bondgenoten van Washington zouden aanpakken.

In een nooit geziene aanval tegen de instantie haalde nationaal veiligheidsadviseur John Bolton tegenover de conservatieve organisatie Federalist Society uit naar de mogelijkheid dat het Strafhof Amerikaanse soldaten die in Afghanistan hebben gediend, zou berechten.

De VS nemen niet deel aan het Internationaal Strafhof, dat oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid moet berechten. Het Strafhof vormt een bedreiging voor de nationale soevereiniteit van de VS, meent Washington.

Bolton uitte ook dreigementen tegenover rechters en procureurs die de VS, Israël en andere bondgenoten van Washington zouden aanpakken. ‘Wij zullen deze rechters en procureurs de toegang tot de VS ontzeggen. Wij zullen sancties nemen tegen hun bezittingen in het Amerikaanse systeem en wij zullen hen in ons juridisch stelsel vervolgen.’

VS dreigt met sancties tegen rechters Internationaal Strafhof
Procureur Fatou Bensouda beschuldigt Amerikaanse soldaten en leden van de geheime dienst ervan gedetineerden te hebben gefolterd. Foto: AP

‘Elk moment kan het Internationaal Strafhof de opening van een formeel onderzoek tegen deze Amerikaanse patriotten bekendmaken die vrijwillig hun leven riskeerden, om onze natie, ons vaderland en onze gezinnen na de aanslagen van 11 september te beschermen’, legde Bolton uit.

Folteringen in Afghanistan

Begin november 2017 heeft procureur Fatou Bensouda van het Internationaal Strafhof aangekondigd dat zij de rechters toestemming zou vragen een onderzoek te openen naar veronderstelde oorlogsmisdaden tijdens het conflict in Afghanistan, in het bijzonder door het Amerikaanse leger en de Amerikaanse geheime diensten. De magistrate beschuldigt Amerikaanse soldaten en leden van de geheime dienst ervan gedetineerden te hebben gefolterd of brutaal te hebben behandeld. Het merendeel van deze feiten dateert van 2003 en 2004.

In Afghanistan leiden de VS nog steeds een militaire coalitie die eind 2001 de taliban de macht heeft ontnomen.

‘Internationaal Strafhof is voor ons reeds dood’

‘Aan de vooravond van 11 september wil ik een duidelijke en niet mis te verstane boodschap brengen van de president van de Verenigde Staten: de VS zullen alle nodige middelen aanwenden om onze landgenoten en die van onze bondgenoten te beschermen tegen onterechte vervolgingen door dit illegitiem hof’, zei de erg conservatieve veiligheidsadviseur van Trump.

‘Wij zullen niet samenwerken met het Internationaal Strafhof, wij zullen geen medewerking verlenen, we zullen geen deel uitmaken van het Internationaal Strafhof. Wij zullen het Internationaal Strafhof een mooie dood laten sterven’, want ‘voor ons is het Internationaal Strafhof reeds dood’, aldus Bolton.

De VS heeft het oprichtingsverdrag van het Internationaal Strafhof nooit geratificeerd.