‘Nederland steunde terreurgroep in Syrië’
Een strijder van Jabhat al-Shamiya op een controlepost in Aleppo in 2016. Foto: AFP

Eén van de Syrische groeperingen die middelen kregen van de Nederlandse overheid, wordt door het Nederlandse gerecht als terroristisch beschouwd, maar kreeg toch steun van onze noorderburen. De strijders kregen onder andere wagens en uniformen. Maar er was onvoldoende toezicht op wat de rebellen precies uitvoerden.

Dat blijkt uit onthullingen van de krant Trouw en het tv-programma NOS Nieuwsuur. Nederland steunde tussen 2015 en begin deze maand in totaal 22 ‘gematigde’ groeperingen die tegen het Syrische regime vechten door hen ‘niet-dodelijke’ goederen te bezorgen. Maar nu blijkt dat Jabhat al-Shamiya, één van die groeperingen ‘salafistisch en jihadistisch’ is en ‘streeft naar de oprichting van een kalifaat’.

De zaak kwam aan het licht omdat één van de strijders later deze maand voor de Nederlandse rechter moet verschijnen voor lidmaatschap van een terreurgroep. De openbaar aanklager noemt Jabhat al-Shamiya onomwonden ‘een criminele organisatie met terroristisch oogmerk’ in plaats van een beweging die zich verzet tegen de Syrische overheid.

Dat de groep waarvan hij deel uitmaakte Nederlandse staatssteun kreeg, maakt de zaak bijzonder gecompliceerd.

Onvoldoende toezicht

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat er onvoldoende toezicht was op wat de strijders precies uitvoerden. Daarom werd het steunprogramma dan ook stopgezet. De brief kwam er pas nadat het ministerie lucht kreeg van de op til zijnde onthullingen van Nieuwsuur en Trouw.

Uniformen

Nederland zou aan de rebellen pick-uptrucks hebben geleverd, van het type Isuzu D-max en Toyota Hilux. Volgens Nieuwsuur zijn er beelden gevonden waarop te zien is hoe dergelijke wagens door de jihadisten zijn voorzien van machinegeweren. Het is echter niet zeker dat het dezelfde wagens zijn die door Nederland zijn geleverd. Daarnaast kregen de jihadisten ook laptops, telefoons, rugzakken en camera’s.