Politie herroept dat informatie in De Standaard ‘onjuist’ is
Foto: fvv

De federale politie beweerde dat de informatie in De Standaard over de dubieuze politierekruteringen ‘onjuist’ was. Die bewering trekt ze nu terug.

In een reactie op de uitgelekte dossiers citeerde persagentschap Belga vanochtend een woordvoerder van de federale politie. ‘De informatie in De Standaard is onjuist en onvolledig’, klonk het.

‘We zijn fout geciteerd door Belga’, reageert de politie wanneer we hen vragen wat er fout was aan onze berichtgeving. Erom gevraagd, kon de federale politie geen enkel onjuist element in de verschenen artikels en de zes geciteerde cases aanduiden. Die zijn alle gebaseerd op authentieke documenten.

Gisteravond bevestigden zowel de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) als de federale politie dat de zes cases geïdentificeerd waren en de gepubliceerde inhoud overeen kwam met gegevens in hun dossier.

Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van Jambon, bevestigt dat hij geen weet heeft van elementen in de cases die De Standaard heeft gebracht, onjuist zijn. Integendeel, alle cases werden herkend en bevestigd.

De woordvoerder van de federale politie zegt wel dat bij de beschrijving van de gevallen ‘niet de volledige context’ was gepubliceerd, waardoor volgens hem een ‘onjuist beeld’ ontstaat.

Het klopt dat deze krant niet alle informatie die we over de bewuste personen konden inkijken, publiceerde. De toelatingsbrieven, slechts één type van documenten die deze krant inkeek, zijn ettelijke pagina’s lang.

De federale politie vroeg Belga om het citaat recht te zetten. Nu klinkt het dat de informatie 'onvolledig' is.