Verkoop Nike piekt, ondanks woede van Trump
Foto: REUTERS

Een uitdagende Nike-advertentie met het gezicht van de American Footballspeler die rebelleerde tegen het volkslied, doet de verkoop van Nike in de VS pieken. En daar is Trump niet blij mee.

‘Geloof ergens in. Ook al wil dat zeggen dat je er alles voor moet opofferen.’ Dat is de slogan die sinds enkele dagen op de advertenties van Nike prijkt, een zwart-witte foto met het gezicht van Colin Kaepernick. Met opvallend succes. De onlineverkoop van de sportschoenengigant in de VS spurtte dit weekend liefst 31 procent hoger, maakte het marktonderzoeksbureau Edison Trends vandaag bekend.

Colin wie, zegt U? Kaepernick was de tot dan relatief onbekende American Footballspeler van de San Francisco 49-ers die in 2016 als eerste NFL-speler knielde tijdens het volkslied, als protest tegen het racisme en overdreven politiegeweld tegen zwarte Amerikanen.

Verkoop Nike piekt, ondanks woede van Trump
Foto: AP

‘Sons of bitches’

Een symbolische actie die Kaepernick uiteindelijk zijn carrière kostte, want nadien bood geen enkele club hem nog een contract aan. Maar die wel navolging kende en een woedende reactie uitlokten van Donald Trump. De Amerikaanse president noemde destijds Kaepernick & co op Twitter ‘sons of bitches’ die geen respect hebben voor de Amerikaanse vlag en daarom maar ontslagen moesten worden.

Toen Nike een week geleden aankondigde dat het Kaepernick (volgens het bedrijf ‘een van de meeste inspirerende atleten ooit’) zou gebruiken in een nieuwe advertentiecampagne, lokte dat op sociale media dan ook een storm van protest uit. Onder de hashtag #justburnit - een persiflage op de bekende Nike-slogan “Just do it” - waren er tal van patriottische Amerikanen die landgenoten opriepen om de schoenen van Nike te verbranden.

Opgestoken vuist

Verkoop Nike piekt, ondanks woede van Trump
Kenny Stills en Albert Wilson van de Miami Dolphins Foto: AP

Maar die provocerende oproep heeft voorlopig een averechts effect. Want niet alleen ligt de verkoop van Nike dit weekend fors hoger dan een jaar geleden, meldt de BBC. Op de eerste speeldag van de NFL waren er dit weekend opnieuw twee spelers van de Miami Dolphins - Kenny Stills en Albert Wilson - die eveneens knielden voor de vlag en het volkslied. Wat Trump ertoe deed aanzetten een artikel daarover cynisch te retweeten met de bemerking: “Welcome to 2018 NFL”.

En hun teamgenoot, Robert Quinn, stak dit weekend zelfs uitdagend een vuist in de lucht, een verwijzing naar de Black Power-beweging die in de jaren zestig opkwam voor de rechten van de zwarte Amerikanen. Quinn herinnerde daarmee Tommie Smith en John Carlos, de zwarte atleten die vijftig jaar geleden hetzelfde deed tijdens de huldiging op de Olympische spelen. Wat destijds een van de meest iconische sportfoto’s ooit opleverde.

Verkoop Nike piekt, ondanks woede van Trump
Foto: AP

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig