‘Geen sprake van verhuizen Songfestival’
Netta kon dit jaar trots met de EBU-trofee pronken Foto: Filip Tielens

Er worden geen gesprekken gevoerd over een eventuele boycot van Israël als organisator van het Eurovisiesongfestival in 2019. Dat heeft de Europese Radio-unie EBU (European Broadcasting Union) maandag laten weten naar aanleiding van een open brief uit de cultuurwereld.

De Israëlische zangeres Netta won in mei het Eurovisiesongfestival in Portugal met haar song ‘Toy’. Daardoor vindt de wedstrijd in mei 2019 in Israël plaats.

Tientallen vooraanstaande mensen uit de cultuurwereld hebben zich tegen de organisatie van het Eurovisiesongfestival in Israël uitgesproken. Als grond voor de boycot worden schendingen van mensenrechten door Israël tegen de Palestijnen genoemd. In de brief van vrijdag wordt de EBU opgeroepen het evenement in een ander land te laten plaatsvinden.

‘Het Eurovisiesongfestival is al jarenlang een a-politieke show die toeschouwers en landen moet samenbrengen’, zo luidt het in de mededeling van EBU.

Tot de ondertekenaars van het schrijven, dat op de website van de Britse krant The Guardian verscheen, behoren Roger Waters, medeoprichter van de groep Pink Floyd, de filmregisseurs Ken Loach, Aki Kaurismäki en Mike Leigh, actrice Julie Christie en muzikant Brian Eno. Ook Belgische artiesten, onder wie zanger Helmut Lotti, staan op de lijst van namen onder de brief.

Alle leden van de EBU hebben tot oktober de tijd om hun deelname aan de liedjeswedstrijd te bevestigen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig