Peeters hoopt dat beursgang Belfius nog deze legislatuur kan
Foto: Bart Dewaele, BDW
De beursgang van Belfius wordt uitgesteld. Volgens premier Charles Michel (MR) is 'de tijd nog niet rijp'. Vicepremier Kris Peeters beklemtoont dat uitstel geen afstel is.

'Het uitstel van de beursgang is weloverwogen en gebeurt in overleg met de Federale Participatiemaatschappij (FPIM)', zegt Michel maandagmiddag. In een rapport had de FPIM maandagochtend afgeraden om met de beursgang door te zetten. 'De regering zal de situatie regelmatig opnieuw evalueren, in overleg met het management van Belfius en FPIM.'

'Zoals ik eerder heb aangegeven, verandert de beurswaarde van de participaties van de Staat dagelijks', gaat de eerste minister voort. Zo zijn de aandelen van de Europese banken (volgens de Eurostoxx Bank index) sinds het begin van het jaar met 12 procent gedaald. De Belgische bankaandelen daalden gemiddeld met 15 procent. Als oorzaak voor die daling wijst de premier naar de aanhoudend lage rentetarieven van de ECB en naar bepaalde volatiliteitsfactoren, zoals de handelsspanningen met de Verenigde Staten, de Brexit, de politieke situatie in Italië en de devaluatie van de Turkse lira.

Dat betekent meteen ook dat de compensatie voor de Arco-coöperanten er voorlopig niet komt, toch zeker niet dit jaar. Beide dossiers zijn immers gekoppeld. Volgens het akkoord dat de regering deze zomer sloot, zou de regering tot 30 procent van de aandelen die ze in handen heeft, naar de beurs brengen. Voor de vergoeding van de Arco-spaarders zou een enveloppe van 600 miljoen euro worden voorzien waarmee tot 40 procent van de oorspronkelijke inleg wordt vergoed. Dat fonds wordt gestijfd door bijdragen van Belfius, beweging.net en de staat, aangevuld met 400 miljoen euro die Belfius als dividend zal uitkeren net voor de beursgang.

CD&V-vicepremier Kris Peeters, die vooral de Arco-coöperanten wil kunnen vergoeden, blijft hopen dat de beursgang nog deze legislatuur plaatsvindt. 'Uitstel betekent geen afstel', zegt hij. Hij steunt overigens wel het uitstel. Belfius nu naar de beurs brengen, zou 'niet wijs' zijn, zegt Peeters.

'Geen bocht'

Als de regering Belfius naar de beurs wilde brengen op basis van de halfjaarcijfers, dan moest een beslissing sowieso deze week genomen worden. ‘En bij voorkeur in de eerste helft van de week’, zei een kenner aan De Standaard. Zowel Wouter Beke, voorzitter van CD&V, als vicepremier Kris Peeters van CD&V, hadden echter al aangegeven dat uitstel dreigde voor de Arco-vergoeding als zou blijken dat het beursklimaat niet gunstig genoeg is om de staatsbank nu naar de beurs te brengen.

‘Het gaat niet om een bocht’, had Peeters toen al aan De Standaard verklaard. ‘Het heeft met de markten te maken.’ Over de vraag of de regering nu wel of niet de Arco-regeling gaat voorleggen aan Europa, zei Peeters dat hij bij het zomerakkoord blijft. ‘En dat stelt dat er geen sprake is van staatssteun en we het bijgevolg niet moeten voorleggen.’

Ondertussen zijn er rapporten van advocatenkantoren die erop wijzen dat Belfius een risico loopt als het zonder dat Europa het Arco-luik goedkeurt, naar de beurs trekt. ‘Ik begrijp dat die advocaten Belfius proberen in te dekken. Maar het is niet aan Belfius om op dit punt een beslissing te nemen. Dat is iets voor de regering’, zegt Peeters.

Peeters sluit geen informeel overleg met Europa uit. ‘Als blijkt dat het beursklimaat niet goed is, hebben we meer tijd om met Europa te overleggen.’ Voor Peeters blijft het essentieel dat de beursgang van Belfius én Arco aan elkaar gekoppeld blijven.