Letterlijk. Hoe luidde het oordeel over de dubieuze politierekruten?
Politierekruten tijdens hun opleiding Foto: fvv

Uit onderzoek van De Standaard bleek dit weekend dat mensen met een verleden als harddrugsdealer, vechtersbaas of zware verkeerscrimineel, toch mochten beginnen aan de opleiding van politieagent. Jan Jambon (N-VA), minister van Binnenlandse Zaken, twijfelde in eerste instantie aan die voorbeelden. Documenten tonen echter zwart op wit aan wat in de zaterdagkrant stond.

In 2016 probeerde een rekruut een eerste keer politieman te worden. Hij kreeg een negatief advies van de politiezone waar hij woont, nadat was gebleken dat hij in het verleden onder meer cannabis had ingevoerd vanuit Nederland. De man is ‘absoluut niet open en eerlijk over zijn antecedenten’, klonk het in de evaluatie. ‘Absoluut geen politiemateriaal. Ook in de toekomst uit de organisatie te weren.’

Ook bij zijn volgende poging, dit jaar, klonk het tijdens de evaluatie dat hij ‘tegenstrijdige verklaringen’ heeft afgelegd met betrekking tot zijn druggebruik. Verklaringen die ‘helemaal niet’ stroken met wat hij zei tijdens zijn vorige deelname. ‘Welk verhaal moet de jury nu geloven?! ... (Rekruut) tracht altijd wel een draai te geven aan zijn verhalen, maar verliest van het begin tot het einde alle geloofwaardigheid. (Hij) hoort zichzelf graag praten, maar weet niet altijd wat hij zegt/gezegd heeft.’ Bij het gesprek met de selectiecommissie scoorde hij op geen enkel punt meer dan drie op negen. Hij kreeg onder meer een één voor integriteit. Zijn eindscore vertoonde drie punten minder dan vier op negen, wat normaal resulteert in ongeschiktheid. Toch mocht hij beginnen aan een politieopleiding.

Klik op de afbeelding om ze te vergroten

Een andere rekruut reed lange tijd rond met een voorlopig rijbewijs en beweert nooit te hebben gereden zonder geldig rijbewijs. Dat blijkt niet te kloppen, want in 2014 werd hij veroordeeld voor rijden zonder rijbewijs. Zijn auto was niet gekeurd. De geldigheid van het laatste voorlopige rijbewijs van de man verviel 2,5 jaar geleden, maar intussen kreeg hij naar eigen zeggen wel een parkeerboete. ‘Verliest hier een bepaalde geloofwaardigheid’, wordt daarover genoteerd. Eerder stelde de politie een proces-verbaal tegen hem op wegens opzettelijke slagen en verwondingen. Uit het antecedentenonderzoek van de lokale politiezone blijkt dat zijn echtgenote gekend is voor zware diefstal, zijn halfzus voor zware diefstal en prostitutie, zijn schoonzus voor diefstal en zijn schoonvader voor bedreigingen, drugshandel en opzettelijke vernielingen. De beoordelaars blijven ‘met grote twijfels achter’, maar hij mag toch aan de opleiding beginnen.

Een derde kandidaat werd in 2013 bij een verkeerscontrole achter het stuur betrapt met ‘vijftien tot zeventien’ pillen xtc op zak. Uit het positieve bloedstaal bleek dat hij behalve xtc ook cocaïne en speed in het bloed had. Hij werd door de rechtbank veroordeeld tot een boete van 1.600 euro en een rijverbod. Op basis van die veroordeling concludeert de interne preventiedienst van de politie dit jaar dat er ‘concrete elementen zijn om te twijfelen aan de legitimiteit van de kandidaatstelling’ van de rekruut, maar ook hij wordt toch toegelaten tot de opleiding.

Klik op de afbeelding om ze te vergroten

‘Heeft al heel wat antecedenten op zijn naam staan’, klonk het, toen een andere kandidaat eerder dit jaar deelnam aan de selectieproeven. Hij beheerde een tijdlang een Facebookpagina met islamkritische boodschappen. ‘Ik had iets tegen moslims’, verklaart hij. De rekruut werd in 2015 veroordeeld voor rijden zonder verzekering en vorig jaar nog voor geïntoxiceerd rijden. Na enkele eerdere kleinere feiten, zoals sluikstorten, werd de man in 2009 veroordeeld door de jeugdrechtbank voor vandalisme. Hij kwam in een jeugdinstelling terecht. Daar kreeg hij een ‘woede-uitbarsting’ en liep hij tweemaal weg. De kandidaat haalt zoveel onvoldoendes, dat hij ongeschikt geacht wordt om door te gaan. Toch laat de deliberatiecommissie hem toe tot de opleiding.

Klik op de afbeelding om ze te vergroten

‘Familie is een groot risico. Is weinig eerlijk tijdens de selectieprocedure. Te weren.’ In 2014 werd een kandidaat nog resoluut afgewezen tijdens het federale selectieproces. Op normbesef en integriteit scoorde hij een op negen. Er wordt opgemerkt dat zijn broer deel uitmaakt van een straatbende en gekend is voor zware diefstal. Hetzelfde geldt voor een andere broer, die bovendien een radicaal Facebookprofiel had en wiens aangetrouwde familie verschillende veroordeelde Syriëstrijders telt, onder wie een kopstuk van Sharia4Belgium die als IS-strijder sneuvelde in Syrië. De kandidaat haalt aan dat ‘familie belangrijk is voor hem en dat hij een goed contact heeft met zijn broers.’ De lokale politiezone gaf een negatief advies. Vorig jaar nam de man opnieuw deel, ditmaal aan de selectie in Antwerpen, dat sinds 2016 deels zelf rekruteert. Er wordt gemeld dat hij ook zelf gekend staat voor enkele criminele feiten en dat zijn broer, die hij wekelijks ziet, nog steeds ‘op het slechte pad’ is en ‘zich bezighoudt met radicale islam’. De federale gerechtelijke politie van Antwerpen maakt bedenkingen bij zijn kandidatuur. Toch raakt hij door de Antwerpse selectie.

Ten slotte is er het geval van een rekruut van wie in 2016 op het vlak van integriteit wordt genoteerd dat hij in het verleden aanwezig was in de auto van een vriend toen die een ongeval kreeg. De auto was gestolen, en de man en zijn vriend pleegden vluchtmisdrijf. De kandidaat werd ook veroordeeld tot een rijverbod voor rijden met een onverzekerde brommer. In 2009 werd hij al veroordeeld voor het besturen van een auto zonder rijbewijs en zonder verzekering. De politiezone van zijn woonplaats gaf een negatief advies, ook vanwege de antecedenten van zijn familie. Zijn vader en broers zijn gekend voor tal van feiten, zoals drugshandel en zware diefstallen. Men merkt ook op dat de moeder van de kandidaat sympathie had voor de aanslagen van 22 maart 2016. ‘Te weren uit de politie en zeker uit de lokale politiezone’, schrijft de lokale korpschef in een ongunstig advies. Er wordt om bijkomend onderzoek naar de integriteit van de kandidaat gevraagd. Toch wordt hij toegelaten tot de opleiding.

Klik op de afbeelding om ze te vergroten

 

Hoe word je politieman of -vrouw?

 

Wie bij de politie wil, moet een lange selectieprocedure door. Naast cognitieve, medische en fysieke proeven, wordt er ook gepeild naar de gerechtelijke antecedenten en de persoonlijkheid van de kandidaat. Dat persoonlijkheidsonderzoek bestaat onder meer uit een groepsproef en een interview met een psycholoog. Daarna volgt nog een uitgebreid eindgesprek met een selectiecommissie. Op het einde beslist de deliberatiecommissie wie naar de politieschool mag. Eens de rekruut toegelaten wordt tot de politieschool, is het grootste werk gedaan. Daar slaagt bijna iedereen.

Politierekruten by De Standaard on Scribd