Zo communiceerde Jambon: van ‘te grof om waar te zijn’, naar ‘kan zijn leven gebeterd hebben’
Foto: BELGA

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) verdedigt enkele gevallen van politierekrutering die De Standaard aan het licht bracht, maar geeft ze fout weer.

‘Dit is zo grof dat we het niet kunnen geloven. Dit moet tot het bot uitgezocht worden.’ Zo reageerde Jambon vrijdag nog op de zes gevallen van personen die tijdens de selectieprocedure om tot de politieopleiding toegelaten te worden ongeschikt werden geacht, maar toch mochten beginnen.

Gisteravond kwam het rapport bij het kabinet binnen dat de federale politie opstelde. De zes gevallen werden geïdentificeerd.

Vanochtend gaf Jambon extra uitleg op de radio. Gevraagd naar de ‘drugscrimineel’ in het dossier, nuanceerde Jambon het geval. ‘Als iemand op zijn 12-13 jaar gepakt is met een xtc-pil op zak, wil dat dan zeggen dat die nooit meer een kans krijgt om bij de politie te komen?’

In werkelijkheid zijn de feiten helemaal anders. De man werd niet op zijn 12-13 jaar, maar als meerderjarige betrapt met xtc op zak. Het ging niet om 1 pil, maar 15 pillen. Bovendien werd hij achter het stuur betrapt onder invloed van xtc, speed en cocaïne.

Jambon ging ook in op de man wiens broer bekendstaat voor radicalisering en lidmaatschap van een organisatie waarvan verschillende leden werden veroordeeld voor terrorisme. ‘Wil dat zeggen dat we de broer van zo iemand een beroepsverbod moeten geven?’, aldus Jambon. ‘Dat kan juist een heel belangrijke schakel zijn.’

Het gaat om een man die in een eerdere poging nog resoluut werd afgewezen wegens ‘te weinig eerlijk en open’. De kandidaat is ‘niet eerlijk, niet oprecht en geeft zeer beperkt en doordacht informatie vrij’. Bovendien zijn niet enkel zijn broer, maar heel wat leden in zijn familie gekend voor zware feiten.

De federale gerechtelijke politie uitte in een aanbeveling openlijk bezwaren bij het feit dat de man aan de slag zou gaan in Antwerpen, de politiezone waar zijn familie woont. Toch raakte hij door de Antwerpse selectie.