Tomorrowland: ‘Triest dat festivalgangers overleden zijn door druggebruik’
Foto: BELGA
De doodsoorzaak van de twee vrouwelijke bezoekers van het dancefestival Tomorrowland in Boom is wel degelijk drugsgerelateerd. Dat bevestigt het parket van Antwerpen. De organisatie van het festival reageert ‘bijzonder triest’.

Tijdens het muziekfestival Tomorrowland in Boom werden twee jonge vrouwen afgevoerd naar het ziekenhuis wegens vermeend drugsgebruik. Ze overleden later. Het parket van Antwerpen startte een onderzoek en bevestigt nu dat de vrouwen overleden zijn aan een watervergiftiging, veroorzaakt door XTC in combinatie met verschillende omgevingsfactoren.

De vrouwen hebben respectievelijk de Tsjechische en Indiase nationaliteit. De Tjechische K. E. (33) overleed na het eerste weekend van Tomorrowland, op 21 juli. De Indiase D.T. (26) kreeg een hartstilstand op het festivalterrein tijdens het tweede weekend.

Aanvankelijk communiceerde het parket dat het niet zou gaan om ‘drugsgerelateerde overlijdens’. De vrouwen hadden wel degelijk sporen van drugs in hun bloed, maar het parket spreekt alleen van een ‘drugsgerelateerd overlijden’ als er een rechtstreekse link is tussen de (overdosis) drugs en het overlijden. ‘De dood van de vrouwen is het gevolg van een combinatie van factoren', zei het parket begin augustus. Het communiceerde toen in de voorwaardelijke wijs, want het onderzoek liep nog.

'We gaan nu met alle betrokken actoren rond de tafel zitten om de informatie-uitwisseling rond zo'n complexe gevallen in de toekomst te verbeteren en dit met oog op een grondiger onderzoek naar de leveranciers van de drugs', laat het parket nu weten. Het dossier wordt nu afgesloten omdat er geen onderzoek meer kan gedaan worden naar de herkomst van de drugs. 

‘Bijzonder triest’

In een reactie zegt Tomorrowland dat het zich bewust is ‘van de drugsproblematiek die zich overal afspeelt en we beseffen dat drugs een maatschappelijk probleem is’. ‘We willen benadrukken dat drugs verboden zijn in België en drugsgebruik en drugshandel worden niet getolereerd op Tomorrowland en DreamVille.’

Voor Tomorrowland ‘is een editie pas geslaagd als iedereen kan terugblikken op een fijn festival’, klinkt het. ‘Het is daarom bijzonder triest om te vernemen dat er twee jonge festivalgangers overleden zijn door het gebruik van drugs en we leven mee met de familie en vrienden.’

Wat is een watervergiftiging?

Door het nemen van XTC wordt het hormoon vasopressine aangemaakt. Een hormoon dat een ‘watervasthoudend’ effect heeft. Door de combinatie van drugs, het zweten door de warme temperaturen en/of het dansen hebben de twee vrouwen overmatig water gedronken. Die zogenaamde waterintoxicatie heeft tot de dood geleid. Het oorzakelijke verband tussen de genomen drugs en het overlijden staat volgens de deskundige onderzoeken vast.